• Alles
 • (5)
  Overig
 • (1)
  Algemeen
 • (1)
  Inloop-Opendag
 • (1)
  Natuur
 • (1)
  Tentoonstelling
 • (8)
  Cursus-Workshop
 • (2)
  Kinderevenement

Ontmoetingsdag Bonhoeffer75

dinsdag 8 december 10:30 t/m 17:30 uur

Foto: Rob van Herwaarden

Culemborg - Op 8 maart is het de Ontmoetingsdag Bonhoeffer75 in de Grote of Barbarakerk in Culemborg. Tijd: 10.30 – 17.30 uur.

Bonhoeffer75 9 april 2020 is het 75 jaar geleden dat de Duitse theoloog en verzetsstrijder Dietrich Bonhoeffer terechtgesteld werd in het kamp Flossenbürg. De jaren daarvoor zat hij in de gevangenis. Daar schreef hij zijn beroemde brieven (‘Verzet en Overgave’). Ook tien gedichten en een aantal gebeden ontstonden in die benauwde tijd. Ze bieden een persoonlijke inkijk in zijn gemoedstoestand. Diezelfde gedichten en gebeden zijn het vertrekpunt voor een groot opgezet project. Het werkschrift Bonhoeffer75 levert een nieuwe vertaling van de gedichten, schilderijen, kerkliederen en poëzie. Zo ontstaat een gevarieerd beeld van de denk- en leefwereld van een christen in barre tijden. Dichter, schilder, theatermaker, musicus, liedschrijver, singer-songwriter, allemaal gingen ze voor dit project aan het werk. Honderden kerkelijke gemeenten en parochies gingen met dit caleidoscopisch boekje aan de slag. Op 28 maart komen al deze lijnen bij elkaar in de Ontmoetingsdag Bonhoeffer75, georganiseerd door de Raad van Kerken in Nederland en de Roos van Culemborg
28 maart in Culemborg Het middagprogramma begint met een lopende lunch tussen 13.00 – 14.00 uur. Informatie-stands, boekentafels en muziek wachten de geïnteresseerde bezoeker bij het eten. Het programma heeft als leidraad de vraag: wat neem je mee uit de geschiedenis van Bonhoeffer voor het beleven van vrijheid nu? Toneelmaker, dichter, schilder en band spelen met hun ervaring van het afgelopen jaar daarop in. In een podiumgesprek met het thema ‘Vuile Handen’ gaan Edward van ’t Slot (hoogleraar theologie met specialiteit Bonhoeffer) en Jan Gruiters (tientallen jaren het gezicht van IKV/PAX) in op de vraag naar de praktische betrokkenheid van de kerk bij politiek, Kick Bras zet de kracht van poëzie in hectische tijden uiteen en Christien Crouwel, secretaris van de Raad van kerken in Nederland formuleert resultaten en voornemens voor de komende tijd.. De liederen van Bonhoeffer worden met de hele kerk gezongen. Voor de liefhebbers concerteert de band Sunshine Cleaners om 16.30 uur met verrassende songs bij de gedichten. In de ochtend komt op dezelfde locatie het Bonhoeffer Werkgezelschap Nederland bij elkaar met een publieksvriendelijk en opvallend programma. Ferdinand Schlingensiepen, de spraakmakende biograaf van Bonhoeffer, wordt geïnterviewd over zijn opgroeien in de Bekennende Kirche, zijn vriendschap met de Eberhard Bethge en zijn biografie. Zoon Hellmut Schlingensiepen is cineast, bezig ia aan een film over Bonhoeffer in New York. De theoloog maakte toen kennis met de onderdrukking van de Afro-Amerikaanse bevolking. De filmmaker presenteert zijn bevindingen. De voertaal is Duits en Engels met Nederlandse vertaling. Het ochtendprogramma duurt van 10.30 – 12.30 uur.
Praktische informatie Zo wel het ochtend- als het middagprogramma en de lunch zijn vrij toegankelijk. In de middag gaat de hoed rond. Aanmelden (i.v.m. de lunch) t/m woensdag 25 maart: bonhoeffer75@kpnmail.nl. Uitgebreide informatie: www.deroosvanculemborg.nl, knop: ‘uitnodiging Bonhoeffer75’Foto:
Foto:
deel deze activiteit

Locatie

Grote of Barbarakerk
Culemborg
Grote kerkstraat 4 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden