<p>Struingids Emmy Nuijen bij de start van de ontdekkingstocht door de Kleine Willemswaard in Tiel, op 4 september (foto: Jan van den Berg)</p>

Struingids Emmy Nuijen bij de start van de ontdekkingstocht door de Kleine Willemswaard in Tiel, op 4 september (foto: Jan van den Berg)

(Foto: Jan van den Berg)

Keilen, jutten en baksteenverf maken

Struingidsen Emmie Nuijen en Jan van den Berg ontwikkelden een ontdekkingstocht voor kinderen door de Kleine Willemswaard bij Tiel. Met drie groepsexcursies lanceren ze de nieuwe route door de uiterwaarden. Uw verslaggever en enkele geïnteresseerde ouders mochten aanhaken.

Tiel - De route is maar 1,5 kilometer lang maar dankzij een reeks uitdagende praktijkopdrachten zijn de kinderen er bijna twee uur mee bezig. Vandaag slaan de struingidsen het verhaal over de wisentkisten bij de ingang maar over omdat de jeugd overduidelijk staat te popelen om het gebied in te gaan. Dus hup, door het hoge gras naar het rivierstrand, om te gaan jutten en te leren hoe je stenen over het wateroppervlak kunt keilen. Al snel komen de kinderen met talloze strandvondsten aanzetten: naast mooie schelpen en onherleidbare stukken afval ook een krabbenschild, een halsketting en een nog levende mossel. Uit een gat in een steen wordt een raadselachtig handgeschreven briefje opgevist, dat na goed bestuderen alleen een lijstje namen blijkt te bevatten, tot teleurstelling van de vinder. Een jongen die een lange, platte strook kunststof heeft gevonden laat zijn fantasie de vrije loop: "Dit lijkt wel een oude zweep uit Egypte, uit een gezonken schip." Nadat de kinderen zichzelf hebben gemeten bij de "reuzenmeter" die het NAP-peil aangeeft, verdwijnt de helft van de groep in een ruimte tussen meidoornstruiken, door de gidsen " prikkelhut" gedoopt. Hier leren ze van Emmy hoe ze verschillende kleuren verfpoeder kunnen maken van oude bakstenen. De andere helft van de groep gaat intussen met Jan op zoek naar een verdwaalde druivenstruik op de krib. De struik wordt gevonden maar druiven hangen er helaas niet meer aan. Het kan de pret vandaag niet drukken, net zo min als natte broekspijpen en modderige nieuwe sneakers. Als we vragen wat de kinderen vandaag de leukst vonden, antwoordt Kai spontaan: "ALLES! Ik ben hier nog nooit geweest en alles was leuk! Mag ik nog een keer mee?".

Groepsgevoel

"Pas op, deze moet je niet eten!" roept een meisje hard als groepsgenoten een doornappelstruik naderen. Ze heeft dan net van struingids Jan van den Berg gehoord dat deze plant behoorlijk giftig is. Ook op andere momenten delen de veertien deelnemers aan de struintocht enthousiast nieuwe inzichten en strandvondsten met elkaar. Alhoewel veel kinderen elkaar vandaag voor het eerst hebben ontmoet, ontstaat er snel een groepsgevoel. Gezien het enthousiasme zijn deze groepstochten een schot in de roos, maar toch houdt Emmie Nuijen, struingids en initiatiefnemer van deze ontdekkingstochten, het voorlopig in Tiel bij drie excursies met open inschrijving. "Dit vraagt veel organisatie terwijl iedereen deze tocht ook prima zelf met kinderen kan lopen met de gratis routekaart op onze website. Daar staan ook de opdrachten bij." De struingidsen zitten voorlopig niet stil. Ze zijn actief betrokken bij andere activiteiten in de uiterwaarden, zoals de ARK-natuurmiddag voor kinderen en volwassenen op 20 september. Emmie is ook gastdocent bij basisschool de Achtbaan in Tiel en neemt in die functie alle klassen een keer mee naar de Kleine Willemswaard. Onlangs heeft ze samen met Jan ook de tweede jaarlijkse Struingids Rivierenland gepubliceerd, een inspirerend gratis boekwerkje.

Er zijn dit jaar drie georganiseerde ontdekkingtochten voor kinderen van 8 tot 12 jaar in de Kleine Willemswaard. De laatste tocht is op vrijdagmiddag 9 oktober, vooraf aanmelden. U kunt de route ook zelfstandig lopen met behulp van de gratis kaart met opdrachten op www.struingids.nl. Een vergelijkbare route is er voor de Redichemse Waard in Culemborg.

Corien Remijn

Ook zin om te gaan struinen?

Emmie Nuijen en Jan van den Berg zijn de drijvende krachten achter www.struingids.nl, een site vol nuttige informatie voor individuele - en groepswandelingen langs de rivieren. U vindt er informatie, routekaarten, een activiteitenkalender en jaarlijks de gratis Struingids.

"Dit lijkt wel een zweep uit Egypte, uit een gezonken schip."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden