<p>Een gedeelte van het prachtige wandelpad in het westelijke buitengebied van Buren.&nbsp;</p>

Een gedeelte van het prachtige wandelpad in het westelijke buitengebied van Buren. 

(Foto: Arno voor de Poorte)

Wandelen buiten de gebaande paden

Wie wel eens wandelt door het buitengebied van Buren kent de klassieke rondjes als het Plantsoen, de Aalsdijk en de Toer. Sinds 2017 ligt er een uitbreiding op deze routes: Het verbindingspad tussen de Hofkamseweg en de Hennisdijk.

Buren - 'Een tocht over onbekende paden levert de mooiste ervaringen op'. Deze Zen-wijsheid past naadloos op het lopen van dit prachtige pad. Je kunt deze route op diverse manieren 'insteken'. Vanuit de voormalige kasteeldreven - in de volksmond de Toer - , vanaf de Hofkampseweg en vanaf de Hennisdijk ter hoogte van Wilgje Buitensport. Het pad loopt over de akkers van Wilgje-eigenaar Wim van Koeverden (61). Volgens hem heeft het pad geen officiële naam, maar loopt het wel langs natuurvriendelijke oevers. "Dit heb ik gedaan in samenwerking met het Waterschap. Dat heeft ook meegefinancierd. Er staan allerlei bloemen langs de schuine - in plaats van steile - slootkanten. Dat geeft ruimte aan allerlei dieren. Het eerste jaar had ik al kievieten." Het geheel past in de visie van de gemeente Buren. Die vond dat de westkant van het stadje begaanbaarder moest zijn. In het kader van de koepelvisie mochten inwoners een aantal jaar geleden hun ideeën inbrengen. "Dat was een opmerkelijke benadering," zegt Van Koeverden daarover. "Dat vond ik heel bijzonder. De gemeente heeft dit verder in gang gezet. Die beweging naar de Burenaren toe: dat was heel bijzonder in mijn beleving. Ze hebben er daarna echt wat mee gedaan en het vervolgens heel positief opgepakt."

De tocht gaat ook langs het 'buurtlaantje'. Dit is een gedeelte van het pad dat vanuit de Toer naar het verbindingsstuk tussen de Hofkampseweg en de Hennisdijk loopt. Het idee komt uit de koker van Wims vrouw Margreet. Het is ook bedoeld om mensen te laten 'buurten'. "Iedereen die dat wilde, kon daar een boom planten. Er staan er tientallen langs het pad. Het zijn allemaal verschillende bomen van oude appelrassen. We gaan ook de samenwerking aan met de vrijwilligers van Radiant, de fraaie stadstuin in de Toer en met de fruitboomkenners van de actieve Burense Hoogstambrigade 'De Toeren'."

Stevige schoenen

Het verdient aanbeveling om goede, stevige schoenen aan te trekken als je van plan bent om dit pad te gaan bewandelen. Het is hobbelig, vol kuilen en diepe tractorsporen, waardoor een verzwikking eenvoudig op de loer ligt. Wie deze ongemakken omzeilt, vindt een beloning in louterende stilte en prachtige vergezichten. Zelf voor wie precies weet waar hij / zij is, is het een verrijking van het perspectief. Soms waan je je gewoon in het buitenland. Het is bijna kalm op het geluid van overtrekkende vogels na. De sonore brom van een tractor die de graskanten uitmest, valt wonderwel harmonieus samen met de serene stilte die er hangt in dit gedeelte rondom Buren. In deze tijd van het jaar is het extra genieten van de volle maisvelden. En voor wie even zijn of haar honger wil stillen en op adem of tot rust wil komen is er altijd een handig zitbankje in de buurt.

Arno voor de Poorte

alleen vogels verbreken de oorverdovende stilte in 't veld

Arno de Poorte
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden