Gelderlanders zetten zich op World Cleanup Day


<p>Burgers op pad om hun omgeving zwerfafvalvrij te maken. (foto: NederlandSchoon)</p>

Burgers op pad om hun omgeving zwerfafvalvrij te maken. (foto: NederlandSchoon)

(Foto: )

Gelderlanders zetten zich op World Cleanup Day

Gelderlanders zetten zich tijdens World Cleanup Day in voor een zwerfafvalvrije omgeving

Regio - Honderden Gelderlanders gaan zaterdag 19 september met de prikstok op pad om hun omgeving zwerfafvalvrij te maken. Dit doen zij tijdens World Cleanup Day: ’s werelds grootste opschoonactie van het jaar. Burgers, bedrijven en gemeenten van over de hele wereld steken gezamenlijk de handen uit de mouwen om de omgeving op te ruimen. In Arnhem gaat een enthousiaste groep uit het Spijkerkwartier zelfs een stap verder. Daar wordt het ingezamelde zwerfafval als grondstof gezien en apart ingezameld voor hergebruik. Dit jaar wordt World Cleanup Day in Nederland georganiseerd door Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon. Ga naar www.worldcleanupday.nl voor meer informatie of het aanmelden van een actie. 

Van plastic flesje naar bankje in de wijk

In de hele provincie worden tijdens World Cleanup Day straten, speelpleinen en stadsparken opgeschoond. In het Arnhemse Spijkerkwartier gaan initiatiefnemers van Circulair Spijkerkwartier en BuurtGroenBedrijf zelfs verschillende samenwerkingen aan met partners uit de wijk om te zorgen dat afval niet alleen opgeruimd wordt, maar ook op een nuttige manier wordt hergebruikt. Zo smelt Plastic Fantastic het ingezamelde plastic uit het Spijkerkwartier om tot een nieuw bankje voor in de wijk. Germa Huijbers, een van de initiatiefnemers van de opschoonactie in het Spijkerkwartier: “Circulariteit is voor ons heel belangrijk. We beginnen klein, maar als het een succes is willen we dit vaker op deze manier organiseren.”, aldus Cathelijne Bouwkamp, wethouder klimaat en energie in Arnhem, komt ook helpen bij deze opruimactie.

Coronamaatregelen: kleine groepen en 1,5 meter

Op basis van de RIVM-richtlijnen zijn preventiemaatregelen geformuleerd om de opruimacties coronaproof en verantwoord uit te voeren. Daardoor blijft de kans op besmetting minimaal. Zo verzoeken Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon deelnemers om alleen in kleine groepen deel te nemen en de anderhalve meter afstand te allen tijde in acht te houden.

Gebruik de Litterati-app

Tijdens World Cleanup Day kan iedereen gebruik maken van de Litterati-app. Hiermee kunnen deelnemers het gevonden en opgeruimde afval vastleggen op hun telefoon. Zo worden waardevolle data verzameld, zoals het soort afval, de locatie en de herkomst ervan, wat uiteindelijk gebruikt wordt voor onderzoek, waarmee het zwerfafvalprobleem bij de bron kan worden aangepakt. Elke gebruiker van de Litterati-app draagt dus bij aan een oplossing voor het zwerfafvalprobleem.

Krachten bundelen tegen zwerfafval

Vanwege de coronacrisis moest de 18e editie van de Landelijke Opschoondag van Nederland Schoon, die jaarlijks medio maart plaatsvindt, worden afgelast. Daarom besloten Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation de krachten te bundelen en gezamenlijk de organisatie van World Cleanup Day op zich te nemen. Samen sporen zij niet alleen particulieren van jong tot oud aan om mee te doen, maar ook scholen, bedrijven, verenigingen, (sport)clubs en gemeenten.

Over Plastic Soup Foundation en NederlandSchoon

Plastic Soup Foundation, de initiator van World Cleanup Day in Nederland, heeft naast het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval als doel om waardevolle informatie te verkrijgen over het soort afval dat op straat en in het milieu ligt. Inzicht in soort, locatie én de herkomst van het zwerfafval is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen. Nederland Schoon beschikt over ruime ervaring en kennis op het gebied van het mobiliseren van burgers voor opschoonacties én biedt kennis en ervaring ter voorkoming van zwerfafval. Zij werkt veel samen met en voor gemeenten, scholen en maatschappelijke organisaties en organiseert jaarlijks de Landelijke Opschoondag.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden