<p>(foto: SLG)</p>

(foto: SLG)

(Foto: )

Vrijwilligers gezocht voor behoud hoogstamboomgaarden

Hoogstamboomgaarden horen bij het Betuwse landschap. In deze boomgaarden vind je nog oude fruitrassen.

Tiel - Die fruitrassen zijn goed voor de natuur, maar ook voor dieren en planten. Het is belangrijk om deze boomgaarden te behouden, dat kan door ze goed te snoeien. Gemeente West Betuwe en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseren een meerdaagse cursus voor vrijwilligers. Na de cursus gaan de vrijwilligers aan de slag in de Tielerwaard. Er is ruimte voor 12 deelnemers. De cursus start op 28 oktober met een theorieavond.

 Cursus Hoogstamfruit

Door goed te snoeien behouden we hoogstambomen. De vrijwilligers leren tijdens de cursus hoe dat werkt. Zo leren ze over het snoeien van de fruitbomen in de zomer en winter, het herstellen van oude hoogstamboomgaarden, bijvriendelijk boomgaardbeheer en de aanplant van jonge fruitbomen. Een adviseur van SLG geeft de opleiding. Dit bestaat uit vijf theorieavonden en vier praktijkochtenden. Deze dagen zijn verdeeld over de seizoenen. Na de opleiding gaat de Hoogstambrigade zelfstandig aan de slag. Hun werkgebied is van Ophemert tot Waardenburg.

 Aanmelden

Heeft u belangstelling voor de cursus hoogstamfruit? Dan kunt u zich voor 14 oktober aanmelden via www.landschapsbeheergelderland.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Freek Aalbers van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Hij is bereikbaar via 026-3537444. De cursus is mogelijk dankzij de gemeente West Betuwe en provincie Gelderland.

 Hoogstambrigades actief in de regio

In het Rivierengebied zijn al meerdere hoogstambrigades actief: Bommelerwaard, West Maas en Waal, Culemborg, de Toeren, Beusichem en West Betuwe. Ook zijn er twee hoogstambrigades in oprichting in Koornwaard in Heukelum en bij Engelenburg en Frissestein in Herwijnen. De wens voor de nieuwe Hoogstambrigade komt van bewoners, die via het project Levend Landschap betrokken zijn geraakt bij het thema landschap. 

 Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden