<p>Elstars Muziektheater heeft in september de repetities in de Cambierschool weer hervat, coronaproof. (foto: Jan Bouwhuis)</p>

Elstars Muziektheater heeft in september de repetities in de Cambierschool weer hervat, coronaproof. (foto: Jan Bouwhuis)

(Foto: Jan Bouwhuis)

Vooral de nazit wordt nog zeer gemist

De gemeente Tiel telt ongeveer twintig koren en orkesten, die zo goed en zo kwaad als het gaat hun activiteiten coronaproof proberen voort te zetten. De Zakengids ging langs bij Elstars MuziekTheater uit Tiel om te horen hoe het hen in deze tijd vergaat.

In 2019 stond de agenda van de musicalvereniging nog vol feestelijke activiteiten rond het twintigjarige jubileum, maar wie nu de kalender op de website raadpleegt, ziet niets dan leegte. Nico de Groodt, actief lid en PR-medewerker van d'Elstars, legt uit wat er de afgelopen maanden is gebeurd. "Op zaterdag 14 maart werkten we nog nietsvermoedend mee aan een promotiefilmpje en zijn daarna met zeven man een hapje gaan eten. Op zondag 15 maart viel ineens de bijl en stond alles stil: per direct geen repetities en geen optredens meer."

Online sociaal contact

Elstars MuziekTheater is een actieve vereniging met pakweg vijftig leden, waarvan er veertig regelmatig op het podium staan. De andere tien verrichten hand- en spandiensten in de aankleding, techniek, catering of ticketverkoop. Nico: "Buiten de optredens en de repetities delen we ook veel lief en leed met elkaar. Vooral tijdens de nazit, het gezellige uurtje na de wekelijkse repetitie. Ook de gezamenlijke activiteiten om fondsen te werven zijn belangrijk voor de sfeer en het groepsgevoel, maar door corona viel ook dat ineens weg. We moesten iets anders verzinnen om het sociale contact in stand te houden." Alhoewel er nog geen optredens zijn gepland - moeilijk veilig te realiseren met tientallen mensen op het podium - heeft de vereniging er veel aan gedaan om het onderlinge contact in stand te houden. Een van de eerste initiatieven was een online uitvoering van het lied "We zullen doorgaan" van Ramses Shaffy. Tientallen zangers, van binnen en buiten de vereniging, namen thuis het lied op. Later zijn al die individuele opnames samengevoegd tot één online koor, zeker geen geringe opgave. Daarnaast maakte Nico met medelid Marc een serie vlogs waarin zij verenigingsgenoten online interviewen over hun dagelijks leven in coronatijd. "Zo blijven we toch betrokken bij elkaars wel en wee", aldus Nico, "maar we moeten wel creatief blijven want steeds hetzelfde gaat vervelen. En niet iedereen kan overweg met online groepssoftware zoals Zoom. Gelukkig zijn maar weinig mensen afgehaakt tijdens de coronastop."

Nieuwe musical

Inmiddels heeft de vereniging de wekelijkse repetities in de Cambierschool weer hervat, in aangepaste vorm. Op dit moment zijn de leden druk bezig met workshops die moeten leiden naar de rolverdeling voor de nieuwe musical "Curtains". Nico: "De premiere was gepland in maart 2021 maar dat hebben we in overleg met de Agnietenhof uitgesteld tot oktober, in de hoop dat we dan weer veilig met veel mensen op het toneel kunnen staan. Nieuwe leden en vrijwilligers zijn nog van harte welkom! Zie

elstarsmuziektheater.nl

Corien Remijn

"Niet iedereen kan werken met online groeps-

software"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden