Foto:
aangeboden door 3dhubs.com en sportbh.nl

Maak je product zelf met 3D printing

Wil je een uniek cadeau maar kun je het niet vinden? Print het met 3D printing. Een uniek sieraad, je eigen beker of een kunstobject? Het kan allemaal en het is nu voor iedereen toegankelijk.

Misschien denk je bij 3D-printing aan robotachtige taferelen of science fiction. Niets is minder waar. 3D-printing bestaat al een aantal jaren en was het in eerste instantie inderdaad alleen voor de grote industrie weggelegd, anno 2020 heeft 3D-printing zich een heel eigen rol toegeëigend in de productwereld. En deze manier van producten maken is nu ook gewoon mogelijk voor jou en mij. Via een 3d printservice

Printen maar dan anders

Niet het printen van inkt op papier, maar 3 dimensionaal in laagjes een tastbaar object printen. 3D prints kom je trouwens vandaag de dag overal tegen. Als onderdelen in vliegtuigen, auto’s, in machines, maar ook gewoon dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Wist je dat de meeste gehoorapparaten in de Verenigde staten “gewoon” geprint zijn met een 3D printer?

Het printen met een 3D-printer gaat wel iets anders dan met een gewone printer. Bij een 3D-printer print je je product laagje voor laagje tot een 3 dimensionaal object. Niet met inkt maar met het door jou gekozen materiaal zoals een van de vele kunststoffen of metalen. Van een digitaal bestand dat via een code in de printer word omgezet, wordt daarna laagje voor laagje je ontwerp gemaakt. 

Niet nieuw

In de beginjaren 1987 toen de eerste printer op de markt kwam, was de aanschaf peperduur. De productietechniek werd daarom in eerste instantie alleen voor industriële prototyping gebruikt. Toen 22 jaar later het patent verliep en er meer concurrentie en dus goedkopere printers op de markt kwamen, werd 3D-printing ook door andere industrie en later de middelgrote bedrijven ontdekt. 

Niet vreemd want deze manier van produceren heeft vele voordelen. Zo kunnen er diverse soorten materiaal gekozen worden. Je kunt hierbij denken in diverse kunststoffen maar ook een verscheidenheid aan metalen die gebruikt kunnen worden. Elk met ook nog fysieke eigenschappen waarbij je kunt variëren. Van rubberachtige objecten maken tot producten met een optische helderheid. Door deze keuze kun je 3D-printing op vele producten toepassen. 

Snel, sneller, snelst

Niet alleen de keuze van materiaal is belangrijk bij het maken van een product. Ook de snelheid waarmee een product tot stand komt is belangrijk. In de prijs maar ook in verband met concurrentie. Denk maar aan het op de markt brengen van nieuwe producten. De tijd bij 3D-printing is afhankelijk van het afmetingen van het product en van de soort printer. Daarnaast speelt nabewerking misschien nog een rol. De tijd bij 3D-printing is vele malen korter dan bij de traditionele processen waarbij eerst een mal moet worden gemaakt. Dit betekent tegelijk dat hierdoor ook de prijs dus veel lager is. 

In principe kun je bij print uitgaan van een tijd die varieert tussen 4 en 18 uur. Bestel je een product via 3D printen Utrecht kun je er vanuit gaan dat je je product binnen 4 al dagen in huis hebt. Daarmee komt een uniek sieraad als cadeau, zoals een sport bh dus echt binnen handbereik. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden