<p>Caspar is trainer en atleet, &nbsp;hij werkt in de zorg en weet dit te combineren door atletiek te leren aan kinderen met autisme, en met succes!</p>

Caspar is trainer en atleet,  hij werkt in de zorg en weet dit te combineren door atletiek te leren aan kinderen met autisme, en met succes!

(Foto: )

Niet zomaar een atletiekles bij Astylos

Caspar Wijkmans uit Wamel is atletiek-trainer bij Astylos in Tiel. Naast 'gewone' trainingen geeft hij speciaal aan kinderen met autisme. Bijzondere kinderen én een bijzondere les, namelijk samen met hun ouders. Hoe kwam hij er zo toe?

Tiel - "Het is eigenlijk een combinatie van sport, gezondheidszorg en zorg", vertelt Casper, die in het dagelijks leven verpleegkundige is. "Ik ben zelf atletiektrainer en atleet en ik werk als zelfstandige in de zorg. Ik heb veel ervaring met gezinnen waar een kind met autisme een rol speelt. Je praat dan bijvoorbeeld over PDD-NOS, ADHD, ADD en Asperger of zo. Soms zitten kinderen de hele dag achter de computer."

Sporten

Hij ging veel met ze sporten, dat vergroot het zelfvertrouwen en leert ze regels op te volgen. "Maar voor het ontwikkelen van sociale contacten zou het beter zijn als ook die kinderen gewoon bij een vereniging horen, maar ja, daar vallen ze vaak tussen wal en schip. Dan vallen ze buiten de groep of kunnen ze bijvoorbeeld niet omgaan met een schreeuw van een scheidsrechter, ze trekken zich dat persoonlijk aan. Er zijn wel steeds meer G-teams bij sportverenigingen, voor mensen met een geestelijke beperking, maar kinderen met autisme hebben wel echt een aparte aanpak nodig." Volgens Caspar hebben ze voorspelbaarheid met veel structuur en duidelijkheid nodig. Maar ook veel gezelligheid in een ontspannen sfeer. "Veel van deze kinderen kun je niet zomaar tussen andere kinderen zetten, dat komt dan te hard aan. Maar ze hebben wel kameraadjes nodig. Individueel met ze sporten is leuk maar sociale omgang vraagt meer en atletiek is daar juist heel geschikt voor." In slechts een paar andere plaatsen in Nederland wordt dit ook gedaan, in Tiel is het uniek dat ook de ouders mee sporten en passant dan metten tips en advies krijgen!

Ouders

"Ouders leren zo op een andere manier met hun kind om te gaan, het is een positieve ervaring voor ouder en kind. Mijn dochter Leentje helpt mij bij deze bijzondere lessen. Als een kind uitvalt, als het bijvoorbeeld boos wordt of gaat huilen, dan mag juist de ouder niet naar het kind gaan, dan neemt Leentje het namelijk over. Zij doet ook een zorgopleiding en vindt het erg leuk en dankbaar om zo met kinderen om te gaan." Casper vertelt trots dat de kinderen dankzij de atletieklessen socialer worden. "Ze leren grenzen verkennen en grenzen verleggen. Ze volgen eerst een cursus van 10 bijeenkomsten (vrijdagmiddag 16.30-17.30 uur-red.) daarna worden ze gewoon lid van de atletiekvereniging."

Groeien

Caspar is ook 'gewoon trainer' bij Astylos. Onder andere voor een groep van 8 tot 18 jaar. Dat doet hij overigens ook met veel plezier, maar de combinatie sport en zorg geeft hem duidelijk nog meer energie. "Je biedt zo iets voor een doelgroep waar eigenlijk weinig voor gedaan wordt. Én met resultaat. Ik zou zeggen kom na een jaar maar terug en oordeel dan zelf hoe de kinderen gegroeid zijn!"

Marjon de Lange

voor kinderen is het heel leuk, voor ouders is er meerwaarde

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden