Foto: Unsplash
aangeboden door Medipreventie

Kwaliteitsstandaarden voor gezichtsbescherming in de zorg

Natuurlijk wil je medische mondkapjes ook op de juiste manier gebruiken. We hebben het over bijvoorbeeld een FFP2- masker die er voor zorgt dat deeltjes uit de lucht worden gefilterd of een chirurgisch mondmasker IIR die wordt gedragen tijdens de zorg voor patienten en clienten. Deze professionele mondbescherming moet voldoen aan de wettelijke eisen en kwaliteitsstandaarden voor medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Deze type maskers zijn geschikt voor gebruik in de zorg en onderscheiden zich van niet-medische mondkapjes.

Welke medische mondkapjes zijn er nog meer?

 Hieronder hebben we er enkele voor je op een rij gezet. 

Chirurgische mondneusmaskers

Deze zorgen er vooral voor dat je je omgeving beschermt. Ze houden druppels tegen die mogelijk schadelijke bacteriën bevatten. De drager van een mondneusmasker wordt beschermd tegen spatten van de mensen in de directe omgeving. Deze maskers zijn niet geschikt als ademhalingsbeschermingsmaskers. De verschillende typen maskers zijn:

Type 1: biedt de laagste vorm van bescherming en worden alleen ingezet bij een laag risico. Ze kunnen minimaal 95 procent van de bacteriën filteren en zijn niet spatbestendig.

Type 2: Filteren minimaal 98 procent van de bacteriën en zijn ook niet spatbestendig.

IIR: Beschermen zowel drager als omgeving, er is een mogelijkheid dat deeltjes uit de lucht via de zijkanten van het masker bij de drager terecht komen. Deze maskers zijn minder effectief in het beschermen van de zorgverlener tegen virussen van buitenaf.

Ademhalingsbeschermingsmaskers

FFP staat voor Filtering Facepiece Particle. Hier bedoelen we een gezichtsmasker mee die deeltjes filtert. Het bijgevoegde getal laat zien hoe sterk de lucht wordt gefilterd. In de zorg wordt verreweg het meest gebruik gemaakt van FFP1 en FFP2 maskers.

FFP1 mondkapjes

Deze hebben het minste filtervermogen van de mondkapjes in deze reeks, namelijk minder dan 80%. Deze maskers wordt door het verplegend personeel gedragen bij bijvoorbeeld luchtweginfecties.

FFP2 mondkapjes

Deze doen het een stuk beter met een vermogen van 94% en worden vaak gedragen als er een patiënt behandeld wordt voor tbc.

FFP3 mondkapjes

In deze reeks scoren deze het beste met een filtervermogen van maar liefst 99%!

Aandachtspunten bij het gebruik van een mondneusmasker

Het gewenste effect wordt logischerwijs alleen bereikt bij correct gebruik van de mondbescherming. Het is van belang dat je masker goed aansluit en dat je hem aanbrengt voordat je de ruimte binnengaat waar een besmette patiënt ligt. Is het masker vochtig geworden? Vervang hem dan! 

Draagcomfort en vermindering infecties

Dankzij het juiste gebruik van medische mondkapjes wordt de kans op infecties sterk verminderd. Dit komt omdat het verspreiden van infecties wordt tegengegaan. Mond en neus worden beide bedekt en de mondkapjes zijn vaak voorzien van behandeld elastiek wat ervoor zorgt dat het dragen extra comfortabel is.

Was ook regelmatig je handen

Naast het dragen van een mondmasker is het in een medische situatie extra belangrijk om de handen regelmatig te wassen en te ontsmetten met virusdodende desinfecterende handgel. En bij het kiezen van een masker voor in een professionele omgeving is het belangrijk om te onthouden dat de mate van bescherming samenhangt met de hoogte van het filtervermogen.

Voldoet je masker aan alle eisen?

Ook kun je controleren of je masker een CE- markering heeft. Is dit het geval dan betekent dit dat er voldaan is aan de minimale eisen voor gezondheid, veiligheid en milieu. Deze kun je terug vinden in de Europese richtlijnen voor deze productgroep. Chirurgische mondneusmaskers moeten dan weer voldoen aan EN 14683 eisen. Hierbij wordt gekeken naar hoe goed er gefilterd wordt, wat de ademweerstand van het masker is en wat de spatweerstand naar voren brengt.

De drie inspectiediensten die toezicht houden op de verschillende soorten mondneusmaskers zijn:

  • De inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)
  • De Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA)
  • De Inspectie SZW (I-SZW)

Er wordt hard gewerkt door alle betrokkenen om dit wereldwijde virus zo snel mogelijk te kunnen aanpakken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden