Foto:

Leerlingen doen niet aan ‘klimaat-staken’

De Dag van de Duurzaamheid ging op OBS De Klepper in Zoelmond niet ongemerkt voorbij. Op initiatief van de gemeente Buren vond hier op vrijdagochtend de Kinder Klimaat Top plaats. Burgemeester Jan de Boer en wethouder Pieter Neven gingen met de kinderen in gesprek.

Zoelmond - Juist op school kun je samen leren hoe je dicht bij huis veel kunt bijdragen aan een schoon milieu. Bijvoorbeeld door aandacht voor duurzaamheid, hergebruik, minder verspilling, energiebesparing en respect voor de natuur. De afgelopen jaren is op De Klepper als het gaat over duurzaamheid al veel bereikt. De kinderen denken hier actief over mee.

De leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 van De Klepper zijn het nieuwe schooljaar gestart met een project duurzaamheid. Zij hebben gedurende zes weken aan de voorbereiding van de Kinder Klimaat Top gewerkt. Het doel van deze ochtend was om zoveel mogelijk kennis en inspiratie te delen met onder andere de beleidsmakers binnen Buren.

Kleinere opzet vanwege corona

Aanvankelijk was het plan dat de leerlingen van groep 7 en 8 naar Maurik zouden fietsen om in de Raadzaal de resultaten van hun project te delen en in gesprek gaan met leden van de raadswerkgroep Klimaatvisie, de burgemeester, de wethouder en de pers. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen om het aantal besmettingen in te dammen moest er helaas voor een kleinere opzet worden gekozen. Burgemeester Jan de Boer, wethouder Pieter Neven en Krista van Vreeswijk, bestuurder van Basis Buren, kwamen naar De Klepper om op een veilige afstand van elkaar en de kinderen over de aanbevelingen van de kinderen in gesprek te gaan.

Zelfgemaakt kunstwerk

De burgemeester en wethouder onderstreepten tijdens deze ochtend hoe belangrijk de betrokkenheid van de jonge generatie is bij het bedenken van oplossingen om Buren duurzamer te maken. Want ‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’. Aan het eind van de bijeenkomst boden de kinderen de burgemeester een groot zelfgemaakt kunstwerk aan van plastic dat zij afgelopen maand verzamelden. Het kunstwerk werd gemaakt onder leiding van kunstenaar Diederik Grootjans uit Nijmegen.

Ook overhandigden de kinderen aan de burgemeester en wethouder hun aanbevelingen en tips over duurzaamheid voor de gemeente Buren en voor de andere scholen in de gemeente. De komende maanden gaan de leerlingen van De Klepper als ‘klimaatambassadeur’ bij andere scholen op bezoek om te vertellen over hun project en hun ervaringen en tips te delen.

Gemeente Buren

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden