<p>Meeuwis de Lind van Wijngaarden uit Tiel aan het werk als leerling fietsenmaker bij een rijwielzaak in Beesd.</p>

Meeuwis de Lind van Wijngaarden uit Tiel aan het werk als leerling fietsenmaker bij een rijwielzaak in Beesd.

(Foto: Corien Remijn)

Roer volledig omgooien als 47-jarige

Iedereen droomt er weleens van om het roer compleet om te gooien. Meeuwis de Lind van Wijngaarden uit Tiel deed het. Hij verruilde een goed betaalde baan in de automatisering voor een nieuwe start als fietsenmaker. Vol overtuiging.

Tiel - Meeuwis is 47 jaar oud en draait sinds augustus als leerling-fietsenmaker mee bij een rijwielbedrijf in Beesd. Soepel hangt hij een kapotte fiets in de takels en begint te sleutelen terwijl eigenaar Mari van Voorden welwillend toekijkt. Mari: "Meestal heb ik hier van die jonge gasten aan het werk, dus iemand van zijn leeftijd is toch wel even anders. Hij brengt meer rust in de tent en is ook erg gemotiveerd. Maar ja, een oudere leerling moet soms ook dingen afleren." Meeuwis haakt daar op in en legt uit: "Ik was als supportmedewerker in de ICT gewend om mensen direct te helpen. Ik moest hier echt leren om niet alles uit mijn handen te laten vallen zodra er een klant aan de balie stond. Even een schroefje vastdraaien kan wel."

Ommezwaai

Meeuwis heeft electrotechniek gestudeerd in Delft en is na zijn bachelorfase gaan werken in de automatisering. Eerst als programmeur en de afgelopen tien jaar op de supportafdeling van een bedrijf dat software maakt voor buitendienstmedewerkers. "Dat was eigenlijk al de eerste stap naar ander werk. Ik ben geen standaardnerd die zich het liefst de hele dag achter een computer terugtrekt: ik heb juist behoefte aan persoonlijk contact met klanten, aan mensgerichte taken." Desondanks nam hij in 2020 het besluit om het roer helemaal om te gooien. Hij legt uit: "De werkdruk nam toe en ik nam het werk mentaal ook mee naar huis. Bovendien is mijn partner in 2019 overleden na een lange ziekteperiode, dat eiste ook zijn tol. Ik zag het niet zitten om op dezelfde manier door te gaan, ondanks hulp van mijn werkgever."

Omscholingstraject

Meeuwis schakelde zelf een loopbaanadviseur in om de mogelijkheden te onderzoeken. "We bespraken wat ik kan en wat ik zou willen, mijn sterke en zwakke punten. Een hoog salaris is voor mij niet belangrijk, maar ik moet natuurlijk wel mijn brood kunnen verdienen. Daardoor viel mijn wens om beroepsmasseur te worden ook snel af. De adviseur opperde het beroep van fietsenmaker en dat viel in goede aarde: ik ben klantgericht, heb een technische achtergrond en ben praktisch ingesteld. Ik heb ook een speed pedelec en fiets veel en graag. En niet onbelangrijk, er is regelmatig werk voor fietsenmakers." Uit een rijtje mogelijke opleidingen koos Meeuwis uiteindelijk voor een meerjarig MBO-traject. "Dan heb ik na afloop ook een erkend MBO-vakdiploma. Ik volg de BBL-route, waarbij ik gemiddeld 1 dag per week naar school ga en daarnaast werk. Mijn leerbedrijf vond ik na een rondje bellen langs fietsenmakers: Mari had plaats en het klikte, mijn proeftijd is inmiddels voorbij." Meeuwis is blij met zijn keuze, ondanks het lage leerlingsalaris. "Ik zit hier op mijn plek en kan nog veel leren. En 's avonds ben ik nu ook echt vrij!"

Corien Remijn

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden