<p>Jan Beijer</p>

Jan Beijer

(Foto: )

Op z'n Betuws

Weet u wat typerend voor de Betuwe is? De paradijselijke bloesem? Fout! De kronkelende dijken? Fout! De knusse veerpontjes? Ook fout! De Evangelische Omroep weet het antwoord wel. Drie maanden lang laten de televisie-evangelisten ons zien wat nu echt Typisch Betuwe is in het gelijknamige programma. Een vertederend programma, een soort Man bijt Hond Tussen de Dijken. De Betuwe wordt er afgeschilderd als een reservaat voor “onnozelaars”, zoals de Vlamingen zeggen. Ik heb een paar afleveringen gezien en weet nu haarfijn wat onze Betuwe typeert. Ik zag onder meer de permanent in een tijgerpak rondlopende Varikse carnavalsartiest Don Pierro, die tijdens zijn optreden al menig record vals zingen gebroken moet hebben. Ik zag de in Beesd woonachtige reparateur van lelijke eendjes Boudewijn Rikmenspoel uit Beesd die onophoudelijk lelijk doet tegen zijn moeder.

Ik zag hoe de Tielse dakloze Robbie Veenstra gefilmd werd toen hij bij de dijk van een trapje duikelde en in de bosjes terecht kwam. En ik was er getuige van hoe de in het Flipjemuseum werkzame vrijwilligers zich moeten behelpen met portofoons, die om de haverklap uitvallen. Wat een boeiend programma. Zo boeiend dat het mij uitermate geschikt lijkt om er een excursie-reis met de bus van te maken. Goed idee voor de EO. Een reis die je kunt boeken als je de meer aapjes in het Betuwse land van nog dichterbij wilt bekijken. De Typisch Betuwe Tour.

Ik heb het programma voor deze excursie al klaar.

Instappen bij het museum, waar we niets mogen zien van de collectie, maar er wel getuige van zijn hoe een bejaarde bezoekster, die moeilijk ter been is, een stoel wordt aangeboden. Daarna de bus weer in op weg naar zwerver Robbie die een rondleiding verzorgt langs zijn slaapplekken in de open lucht. Hoe interessant kan het zijn.

We rijden door naar Varik om te zien hoe Don Pierro, die geplaagd wordt door de gevolgen van een hersenbeschadiging, zijn onderbroek van tijgervellen aantrekt. We karren door naar Rumpt, waar Lelijke Eendjesfanaat Boudewijn met zijn oude moeder een toneelstukje opvoert. Mama zegt dat ze een dermatoloog naar een plek op haar hoofd wil laten kijken. Boudewijn raadt haar een andere methode aan om dit euvel te verhelpen: “Ze moeten maar een stuk uit je hoofd zagen”. Wat een indrukwekkende typisch Betuwse scene!

We besluiten onze tocht met een bezoekje aan de omvangrijke kermisfamilie Eckelboom in Rumpt, waar de kapster van dochter Louisa ons demonstreert hoe je lange haren kunt verwennen met een verfbeurt. Als we dit alles van dichtbij bewonderd hebben, worden we nog getrakteerd op een concert door het draaiorgel van de Eckelbooms, dat de meezinger Lang Zullen Ze Leven in zet.

Jammer dat onze excursie er dan bijna op zit. Wat hebben we genoten. Na een tocht over de saaiste kaarsrechte landwegen van de Betuwe, stappen we uit bij het Flipjemuseum. En we bedanken de EO voor deze zo typerende tocht. We krijgen ook nog een cadeautje. Een gratis exemplaar van de EO-gids “om de Betuwe nog beter te leren kennen.”

Die gids heet Visie. Visie, maar dan een tikkeltje vies.

Jan Beijer

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)

Column: spot op de betuwe

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden