<p>Pierre van der Schaaf is ook bekend als de vroegere directeur van de Tiels Muziekschool de Kleine Plantage</p>

Pierre van der Schaaf is ook bekend als de vroegere directeur van de Tiels Muziekschool de Kleine Plantage

(Foto: Marjon de Lange)

'Mijn vrije tijd besteed ik aan stilte'

Hij ging naar het Amsterdamsch Conservatorium, was violist, altviolist, dirigent, muziek docent, directeur en adviseur, consultant en interim-manager. Maar ook schrijver en amateur historicus met als specialiteit muziekgeschiedenis en joods erfgoed. Tijd om kennis te maken met Pierre van der Schaaf.

Tiel - Sinds 2012 is hij actief op de historische begraafplaatsen in Tiel en met historisch onderzoek naar Joods Tiel. Hij deelt zijn kennis graag door rondleidingen en lezingen. Zoals eind september nog, Pierre gaf een lezing over Beethoven. Dit jaar was het immers 250 jaar geleden dat de grote componist in Bonn werd geboren. Een mooie gelegenheid om zijn beroep met zijn interesse te delen. “Muziek blijft nummer één, eens een musicus, altijd een musicus, maar ik vertelde vooral ook over het sociale leven van Beethoven.”

Voorouders

Muziek mag dan zijn grootste hobby zijn, de meeste vrije tijd steekt hij tegenwoordig liever in de stilte. Stilte van begraafplaatsen welteverstaan. De historische begraafplaatsen van Tiel. “Het hele jaar door, vijf dagen per week, zo’n vijf uur per dag, het is meer dan een halve weektaak”, aldus Pierre. “Een deel van mijn familie komt hier vandaan, met de naam ‘De Jongh’, het gaat terug naar de 16e eeuw. Er zijn zo’n 20 tot 30 graven van mijn voorouders op Ter Navolging, de historische begraafplaats uit 1786. Ik ging er gewoon een keer kijken, van het één kwam het ander. Ik ben er nu al zo’n 10 jaar bij betrokken, in 2014 vroeg de gemeente of we ook de Joodse begraafplaats onder onze hoede wilden nemen.”

Erfgoed

Dat wilde Pierre en het team vrijwilligers van de begraafplaats graag. “Het behoud van funerair erfgoed is een ondergeschoven kindje. Graven raken in verval en worden geruimd. Er zijn nog maar weinig oude grafmonumenten in Nederland, terwijl juist veel historie terug te vinden is op begraafplaatsen. Ons team van vrijwilligers probeert de geschiedenis ‘levend’ te houden en het verleden in goede staat te bewaren. Zowel het Joodse verleden van Tiel als het ‘gewone’ historische verleden, kijk maar op Ter Navolging, er zijn allerlei namen hier die ook op straatnaamborden staan.” Volgend jaar zijn er een aantal grote renovaties gereed, er werd zo’n 10 jaar aan gewerkt, zoals de grote grafkelder van de familie Van Lith de Jeude. “Een vaste kern van zo’n 10 vrijwilligers verricht veel werk, samen met projecten zoals NLdoet. We zijn prachtig op schema, mede dankzij Corona, hoe zuur dan ook. Iedereen bleef thuis en had tijd om te helpen.”

Voorlichting

Renoveren en opknappen blijft nodig. In het verlengde van de Joodse Begraafplaats liggen diverse educatieve projecten. “De gevolgen van de oorlog leven nu nog voort. Voorlichting blijft belangrijk. We zijn met een project voor scholen bezig om nog meer inzicht te krijgen in Joods Tiel.” Het meeste energie haalt Pierre echter gewoon uit de vele positieve reacties van de mensen.

Auteur: Marjon de Lange

‘Ik pak graag een klus op waar een kop en een staart aan zit’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden