Foto:
aangeboden door Chordify.net

Omgaan met Covid-19 als artiest

Covid-19 heeft veel veranderd. Een groot deel van onze wereldbevolking zit in de greep van dit virus. Veel mensen kunnen thuiswerken en hebben gewoon nog loon, maar als artiest is dit verre van vanzelfsprekend. Hoe betaal je als artiest de rekening?

Immers, de bars zijn dicht of laten geen optredens meer toe. Ook zijn de meeste festivals gecanceld. Hoe gaan artiesten hier mee om? We deden een rondje langs verschillende artiesten over de wereld heen. 

Dave Hillyard uit New York 

Saxofonist uit New York loopt met zijn band zeker drie maanden aan shows mis. Dave Hillyard kun je kennen van De Slackers. De band loopt dus veel geld mis. De oplossing voor hen? Online! Via internet verkopen ze optredens via streaming. Dit is ongeveer 20% van hun inkomen wat ze normaal zouden verdienen. Maar dit is de enige optie Dave Hillyard en zijn band hebben. 

Verder repeteert Dave met zijn band op afstand. Maar dit is een grote uitdaging, want synchroon spelen via bijvoorbeeld Zoom is niet makkelijk. Ze praten veel samen hierover en proberen oplossingen te zoeken, maar makkelijk is anders. Tot het weer normaal is het roeien met de riemen die ze hebben en vooral niet stil zitten! 

Janine Cathrein uit Zweden 

Janine Cathrein speelt graag op Eurosonic in Nederland, maar ook deze liedjesschrijver uit Zweden kan nu niet zomaar toeren. Ook zij zit thuis met haar band. Janine schrijft nog steeds nieuw materiaal en stuurt dit door naar haar band. Maar ook voor hen geldt repeteren op afstand is niet hetzelfde. Naast de technologische moeilijkheden is het gevoel toch echt anders. 

Ook zij ervaren natuurlijk een financiële tegenslag. Janine had samen met haar band internationaal verschillende shows staan dit jaar. De hele toer voor maart, april en mei moest worden gecanceld. En zij gaan er vanuit dat ze sowieso niet meer kunnen spelen voorlopig. Maar ondanks deze tegenslag is er ook een lichtpuntje. De tijd en ruimte om te werken aan nieuwe materiaal is ook fijn. 

De Nederlandse artiesten 

Ook de Nederlandse artiesten duiken hun studio in om nieuwe muziek te schrijven. Optreden wordt moeilijk op het moment. Ze nemen een welverdiende pauze om weer creatief te zijn. 

Daarnaast doen de artiesten van Nederlandse bodem ook mee aan online streamen van optredens om zo nog wat geld te verdienen. Tot de tijd dat alles weer normaal is, zullen artiesten het moeten zoeken in online oplossingen

Creatief zijn met de maatregelen van het moment is belangrijk voor elke artiest. Dat geldt dus niet alleen voor artiesten in Nederland, maar over de hele wereld.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden