<p>Archieffoto uit 2016, Fleur Peterse uit Tiel, zodra het weer mag wordt de herdenking alsnog gehouden met ook weer een jeugdige spreker&nbsp;</p>

Archieffoto uit 2016, Fleur Peterse uit Tiel, zodra het weer mag wordt de herdenking alsnog gehouden met ook weer een jeugdige spreker 

(Foto: Jan Bouwhuis)

Democratie werd geboren in Tiel

Sinds 2016 houdt Tiel jaarlijks de Van der Capellenlezing, als herdenking aan Johan Derk van der Capellen tot den Pol die op 2 november 1741 in Tiel geboren is. Hij was de eerste patriot en de grondlegger van de democratie.

Tiel - Zoals zovele belangrijke gebeurtenissen kan dit jaar ook deze happening door corona niet doorgaan, jammer want dankzij een goede samenwerking tussen de gemeente en de Tielse Oudheidkamer wordt er jaarlijks een bekende spreker uitgenodigd om in de Tielse raadzaal een betoog te houden. De lezing wordt elk jaar vooraf gegaan door een tweetal kortere inleidingen. Burgemeester Hans Beenakker geeft jaarlijks als welkomstwoord een statement met zijn visie op het democratisch proces. Na hem volgden al vier jaar lang jeugdige sprekers, die het publiek vaak vol bewondering lieten zijn. Zij wisten echt in de tien minuten die ze kregen, steeds grote indruk te maken.

Lingecollege

Dat Tiel kon steeds genieten van deze jonge talenten is volledig te danken aan de band die Tielse Lingecollege Lyceum heeft met het Model European Parliament Gelderland.kortweg MEP. Dit is een simulatie van het Europees Parlement. Het bestaat al sinds 1990 en het Lingecollege doet er steeds aan mee. Vierdeklassers van het VWO vormen dan een team, dat in Arnhem met twaalf andere scholen debatteert over pittige Europese thema’s. De leerlingen, 15 of 16 jaar oud, leren een resolutie te maken over zo’n thema en die in een plenaire vergadering met 130 leeftijdsgenoten te verdedigen. Die vergadering wordt in stijl gehouden in de statenzaal in Arnhem. Door de entourage maken de jongeren zich het parlementaire spel eigen.

Presentaties

De jongeren ondervinden zo hoe ze moeten debatteren en onderhandelen. Spreken in het openbaar is op zestienjarige leeftijd een avontuur, maar de jongeren leren het. De besten van hen mogen deelnemen aan de nationale conferentie in Den Haag en daaruit gaan sommigen nog internationaal door naar een conferentie ergens in Europa. De eerste spreker vanuit het MEP was een Tielse, namelijk Fleur Peterse. Zij hield in 2016 een inleiding over Joan Derk van der Capellen en zijn durf om in zijn tijd met democratische ideeën naar buiten te komen. Een jaar later maakte Teun Stoetman uit Apeldoorn het publiek bekend met het begrip ‘nieuwsbubbel'. In sociale media kan men zo bezig zijn, dat men alleen het nieuws leest, dat men wil horen. Die beperkte blik bedreigt het democratisch denken. In 2018 sprak Nikki Kroese haar zorg uit over de geringe belangstelling van jongeren voor politiek. Roan Geurts uitte als zeventienjarige in 2019 zijn onvrede over het feit, dat hij nog niet mocht meepraten in het politieke debat, terwijl de jongeren veel meer belang hebben bij de toekomst dan degenen die het debat nu voeren. Zo daagden eigenlijk alle jonge sprekers het publiek uit met een eigen visie. Vaak minstens zo indrukwekkend als de hoofdsprekers van de avond.

Marjon de Lange

Geboortedag grote Tielenaar JDCP toch niet in stilte voorbij

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden