<p pstyle="Intro">Nasredd&iuml;ne Loualidi (24) kijkt goed op zijn jeugd terug waarin Mounir Lahnine een belangrijke rol speelde.</p>

Nasreddïne Loualidi (24) kijkt goed op zijn jeugd terug waarin Mounir Lahnine een belangrijke rol speelde.

(Foto: )

'Inloop is onmisbaar voor de jeugd'

Nasreddïne Loualidi (24), nu leraar economie op ROC Rivor in Tiel, kijkt goed op zijn jeugd terug waarin Mounir Lahnine, jongerenwerker van Mozaïek Welzijn een belangrijke rol speelde.

Tiel - Hij was een drukke, irritante, aanwezige tiener die altijd grenzen opzocht en aandacht wilde. Vanaf zijn 14e ging hij jarenlang naar de jongereninloop. Om te chillen, anderen te ontmoeten maar ook voor een luisterend oor. Dat laatste vond hij vooral bij Mounir.

Vaderfiguur

“Mounir was een vaderfiguur voor mij. Iemand die oprecht geïnteresseerd was. Destijds besefte ik niet dat ik het nodig had, het gevoel dat iemand je begrijpt. Het is heel belangrijk dat je in de puberteit de juiste begeleiding krijgt. In die periode kan je fouten maken die de rest van je leven kan achtervolgen.” Volgens Nasreddïne heeft Mounir een bepaalde status in Tiel. “Op school kent iedereen hem. Als hij iets zegt dan klopt het.”

Veel geleerd

Mounir zelf vindt dat hij vooral veel heeft geleerd vanuit zijn eigen jeugd. Met een vader die zeven dagen in de week werkte en een moeder die moeite had met de Nederlandse taal en verder niemand om hem heen, wilde hij dat hij iemand had gehad die hem had geholpen. Hij herkent de problemen waar jongeren mee te maken hebben. Mounir: “Het verschil tussen een ouder en jongerenwerker is dat alles bespreekbaar is. Thuis kun je voor je gevoel niet overal over praten.”

Houding

Of het nu gaat om een referentie voor werk, meegaan met een oudergesprek op school, advies over een vervolgopleiding, of het aansturen op houding en gedrag. De jongerenwerkers helpen daarbij.

Onmisbaar

Volgens Nasreddïne is een jongereninloop onmisbaar voor de jeugd “Als je een jongerenruimte hebt en er is niemand die dit begeleidt, of alleen een beheerder, dan is dit niet voldoende. Ik denk dat gesprekken die je voert met een jongerenwerker heel belangrijk zijn.”

Toezicht

Mounir vult aan dat als je een kind niet thuis kan houden, hij op straat gaat hangen. Hij kan dan beter naar de inloop gaan. Daar is een professional die toezicht houdt. Ook ga je volgens Mounir op straat als jongerenwerker minder makkelijk een gesprek aan.

Vrienden kijken dan toch vragend waarom je iemand een-op-een spreekt. Hierdoor zijn ze minder open, bang dat hun imago er aan gaat. Bij een jongereninloop kun je onopvallend een gesprek hebben in een ontspannen sfeer bijvoorbeeld tijdens een potje tafeltennis.

Vanaf eind oktober is er een tijdelijke jongereninloop in de oude bios van Tiel. Stichting 2Switch heeft gezorgd voor de inboedel. De jongerenwerkers hopen dat er ook daarna een ruimte beschikbaar komt in het centrum.

de redactie

'In de puberteit is de juiste begeleiding belangrijk'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden