<p>Zwarte Pieten in Tiel, met mondkapjes en schepnetten, ze rijden rond in een golfkarretje!</p>

Zwarte Pieten in Tiel, met mondkapjes en schepnetten, ze rijden rond in een golfkarretje!

(Foto: )

Piet al wel in Tiel, Sint volgt nog

Het idee was leuk, een pietenhuis in de winkelstraat en een soort drive-thru in het centrum waarbij iedereen vanuit de auto naar de Goedheiligman, zijn knechten, zijn hofhouding en diverse sinterklaastaferelen kon kijken. Helaas, ook dat is een evenement en dat kan nu niet doorgaan door corona.

Tiel - Het alternatief is een winkel in de Tielse binnenstad, omgetoverd tot Pietenhuis. Sinterklaas kan daar (helaas) beperkt bezocht worden. Uit het voormalige pand van Steps in het smalle gedeelte van de Waterstraat klonk afgelopen zaterdag vrolijke muziek. Pieten dansten op straat en reden met een golfkarretje door de winkelpromenade. Het was de dag van de landelijke intocht van Sinterklaas, ook Tiel liet dit niet stilletjes voorbij gaan!

Traditie

Traditioneel komt Sinterklaas altijd een week na de grote intocht in Tiel aan. Hij kan natuurlijk niet op alle plaatsen tegelijk zijn. De eerste Pieten komen wel altijd tegelijk met de TV-sint. De Stichting SinT (Sint in Tiel) organiseert al sinds jaar en dag het grootste Sinterklaasfeest van Tiel en omstreken, de intocht aan de Waalkade en de activiteiten in de stad. Door corona is er niet veel mogelijk. Toch wilden zij het jaarlijkse kinderfeest niet zo maar voorbij laten gaan. En zo hebben ze alles wat wél mogelijk is uit de kast gehaald.

Pietenhuis

De tot pietenhuis omgetoverde winkel ziet er prachtig uit, met veel Sintdecoratie en speelgoed. "Al tijdens het inrichten stonden kinderen met hun neusjes tegen het raam gedrukt, maar ook hun ouders en vooral veel ouderen volgden ons met belangstelling", zegt Marloes Lemmers van de stichting. We mogen helaas geen kinderen binnenlaten. Behalve op afspraak, en we hebben ervoor gekozen om alléén kinderen van kinderdagcentra te ontvangen, met hun begeleiders. Er zijn al veel reacties op binnengekomen. We kunnen helaas niet zo veel doen, onze ruimte is beperkt maar de vrijwilligers hebben ook beperkt de tijd. Daarom ontvangen we geen scholen, die hebben vaak een eigen Sinterklaas. Onze stichting gaat wel naar twee scholen toe. Gelukkig mogen er wel pieten in de stad rondlopen, ze moeten natuurlijk wel anderhalve meter afstand bewaren."

Digitaal

"Verder zorgen we voor filmpjes op onze site en die komen bijvoorbeeld ook op alle social media van de winkeliersvereniging (HartvanTiel-red.), er is een kleurwedstrijd, de drie winnaars mogen met hun familie bij wijze van uitzondering hier wel bij de sint op bezoek!," aldus Marloes. De sint komt volgende week op een geheime plaats in Tiel aan maar dat zal wel digitaal te volgen zijn. Natuurlijk wordt hij wel weer verwelkomd door onze burgemeester en presentator Cees van der Meer die al jarenlang van de partij is. Verder is alles natuurlijk anders dit jaar. Dat is voor iedereen jammer, maar zeker voor voorzitter Albert van der Linden van SinT, zou dit namelijk zijn 20ste intocht zijn! Zie ook: www.sintintiel.nl

Marjon de Lange

sinterklaassfeer in binnenstad Tiel door Pieten met mondkapjes

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden