Toch aandacht voor de Goedheiligman


<p>Met burgemeester Beenakker en presentator Cees van der Meer is het ieder jaar weer een feestje volgens de Tielse Sint.</p>

Met burgemeester Beenakker en presentator Cees van der Meer is het ieder jaar weer een feestje volgens de Tielse Sint.

(Foto:)

Toch aandacht voor de Goedheiligman

Sinterklaas kwam dit jaar niet aan op de Tielse Waalkade. De Burgemeester stond vergeefs op hem te wachten. Er was dus ook geen grote intocht. Jammer, temeer omdat het voor de huidige (hulp-)Sinterklaas zijn 20ste intocht in Tiel zou zijn.

Tiel - Albert van der Linden (74) is samen met Marloes Lemmers het brein achter de stichting Sint in Tiel (SinT). Omdat door corona de festiviteiten beperkt moesten blijven bedachten zij een manier om toch aandacht aan de goedheiligman in Tiel te kunnen schenken. Cees van der Meer is voor het vijfde jaar de presentator van de ontvangst van de sint. Hij was samen met de burgemeester aan de Waalkade waar zij uiteindelijk twee Pieten op het voetveer ontwaarden.

Pietenhuis

Nadat de pont aangemeerd had overhandigden de twee Pieten een brief aan de burgemeester waarin stond waar de Sint hen ontvangen zou. De omgekeerde wereld dus, maar dat kon dit jaar niet anders. Alles is vastgelegd op film, inmiddels te zien op youtube, de website van sintintiel.nl en social media kanalen van winkeliersvereniging Hart van Tiel. De Burgemeester en presentator Cees mochten in een hofauto plaatsnemen en konden toen naar het door de Sint opgegeven adres afreizen. Zij arriveerden zo in de Waterstraat in het Pietenhuis waar zij de Sint troffen die dit jaar van huis uit werkt. Ze werden hartelijk ontvangen door de Goedheiligman, die werd omringd door twee hofdames die hij gekscherend zijn 'mantelzorgsters' noemt omdat zij voor zijn mooie rode mantel zorgen (de Tabbert, wie kent het woord nog?). Verder had hij een lijfwacht bij zich die onder andere de anderhalve meter regel in verband met corona in de gaten hield en natuurlijk vele Pieten. "Andere jaren zijn er zeker tussen de 30 en de 50 figuranten", zegt Albert.

Kostuums

Albert en Marloes zijn blij dat ze toch iets konden organiseren voor het jaarlijkse kinderfeest. Ze zijn beiden groot fan. Albert begon al met sinterklaas spelen toen hij een jaar of 30 was. In 2000 nam hij de staf over van zijn voorganger. In 2004 richtte hij de stichting op. Hij is er het hele jaar druk mee. Hij maakt onder andere alle kostuums zelf (!!!) terwijl hij geen achtergrond in de textiel heeft. Het is een uit de hand gelopen hobby, volgens hem. Zijn kostuums zijn zo fraai dat ze zelfs gebruikt werden voor landelijke Sint-activiteiten. Tielse Pieten haalden zo de TV, ze speelden bijvoorbeeld in het Sinterklaasjournaal. Het komt ook door hem dat de sint een week na de landelijke intocht pas naar Tiel komt. Via zijn contacten in de sinterklaaswereld kreeg hij het voor elkaar de échte tv-stoomboot jaren op rij naar Tiel te halen. "Helaas was dat op een gegeven moment financieel niet meer haalbaar", aldus Albert. Marloes is begonnen als zwarte Piet, al vanaf 2001 organiseert ze mee. Ze doet de onder andere de hele administratie en de zakelijke kant. Volgend jaar willen zij wel weer groots gaan uitpakken, tenminste, als corona er dan niet meer is.

Marjon de Lange

Sint betreurt het dat hij niet door de winkel-straat kan lopen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden