Moeizame huizenjacht voor starters


<p>Koen Ruigrok (24) uit Tiel woont nog bij zijn ouders en is op zoek naar een betaalbare eigen woning in Tiel.&nbsp;</p>

Koen Ruigrok (24) uit Tiel woont nog bij zijn ouders en is op zoek naar een betaalbare eigen woning in Tiel. 

(Foto: Corien Remijn)

Moeizame huizenjacht voor starters

Koen Ruigrok (24) heeft al jaren een baan en een redelijk salaris. Toch woont hij nog steeds bij zijn ouders omdat het maar niet lukt om een betaalbare eigen woning te vinden. "Huren is voor mij heel ongustig en voor elk koophuis in mijn prijsklasse zijn er tientallen andere gegadigden."

Tiel- De verkoopmakelaar schudt Koen (24) hartelijk de hand als ze elkaar treffen voor een bezichtiging. Ze kennen elkaar inmiddels vrij goed dankzij een aantal eerdere bezichtigingen. Koen is al bijna een jaar op zoek maar wordt telkens afgetroefd door gegadigden die meer kunnen betalen dan hijzelf: ook in Rivierenland is het tegenwoordig gebruikelijk om flink boven de vraagprijs te bieden. Op zijn werk krijgt hij inmiddels opmerkingen over zijn veelvuldige afwezigheid in verband met zijn huizenjacht. "Bezichtigingen zijn meestal alleen onder werktijd mogelijk, dus dit kan ik niet erg lang volhouden." Koen wordt er een beetje moedeloos van.

Huren geen optie

Het klinkt misschien erg ambitieus, een eigen woning kopen als je 24 bent, maar huren is voor Koen een ongunstige optie. "Ik ben geen student meer en wil nu echt een ruime woning met een of twee slaapkamers en een behoorlijk balkon of tuintje. Dat soort huurwoningen zijn schaars en voor mij zo duur dat sparen er niet meer in zit. Dan maar iets langer bij mijn ouders wonen. Ik kan nu al niet tegen de prijsstijgingen op werken, dus langer wachten met kopen heeft geen zin." De vriendin van Koen studeert nog, maar in theorie heeft hij genoeg inkomen om huiseigenaar te worden. Met een maximale hypotheek, dat wel.

Krappe huizenmarkt

"Ik zoek een huis tot twee ton en die zijn er niet veel. Sommige buurten vallen ook af. Een klushuis vind ik geen probleem, zolang het totaal maar binnen het budget blijft. Weet je, een nieuwe keuken kan best wachten, maar reparatie van dak en kozijnen niet." Inmiddels heeft Koen zijn eisen wat bijgesteld. Zo kijkt hij ook iets verder dan de gemeente Tiel, en ook het opsplitsen van een pand zou een mogelijkheid kunnen zijn. "Laatst kwam er een pand voorbij waarvan goed twee appartementen te maken zijn, maar daarvoor heb je vergunningen nodig. Tegen de tijd dat dat rond is, is zo'n huis al lang verkocht." Onlangs was er in de Hennepe een pand te koop op huurgrond, met koopoptie. Een mooi alternatief, maar ook direct weg. Er gloort misschien wel wat licht aan de horizon voor starters op de huizenmarkt. De acht gemeenten uit regio Rivierenland willen de komende 10 jaar tussen de 7.900 en 12.500 nieuwe woningen te bouwen om te kunnen voorzien in de regionale behoefte. Of dat een oplossing gaat bieden voor Koen is de vraag, want de prijs van nieuwbouw ligt nu ook boven zijn budget. En dan hebben we nog het stikstofprobleem. Koen heeft zoals veel jonge werkenden het gevoel dat hij klem zit. "Ik heb het niet slecht thuis, maar het is hoog tijd voor een eigen plek met voldoende ruimte en privacy"

Corien Remijn

"Ik kan niet

tegen deze prijsstijgingen op werken"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden