‘De Betuwe in bloei' voor ouderen


<p>Charrona (links) en Charissa van Ewijk aan eetkamertafel met de berg historische plaatjes. (Foto: Henk Jansen)</p>

Charrona (links) en Charissa van Ewijk aan eetkamertafel met de berg historische plaatjes. (Foto: Henk Jansen)

(Foto: )

‘De Betuwe in bloei' voor ouderen

Op bijgaande foto zitten Charrona (links) en Charrisa van Eijk, dochters van Hennie van Ewijk, in de kamer aan de eettafel omgeven met honderden historische plaatjes van dorpen in de gemeente Buren, die dienen te worden ingeplakt in het historische boek ‘De Betuwe in bloei’. Het fraaie boek betrof een actie van de Jumbo-filialen in Lienden en Maurik. Een actie die als welgeslaagd kan worden genoemd. Veel inwoners van de diverse dorpen in de gemeente Buren hebben inmiddels het boek thuis op de plank liggen.

Maurik/Lienden – Toch zijn er mensen, met name zij met een Betuwse achtergrond die woonachtig zijn in verzorgings- of verpleeghuizen in de Betuwse regio, die niet in het bezit zijn van het prachtige geschiedenisboek, maar er toch graag een willen hebben. ‘’Die vraag kreeg ik vaak te horen. Ben derhalve een facebookactie begonnen, waarin mensen die dubbele plaatjes hebben willen afstaan. Het liep storm en loopt nog steeds storm. We hebben al een groot aantal oudere mensen, die in verzorgings- of verpleeghuizen verblijven, zoals in Buren, Tiel en Culemborg, met een door ons compleet ingeplakt boek doen toekomen. En er is nog steeds vraag naar de boeken. Zelfs van oud Betuwnaren die inmiddels elders wonen. Onlangs hebben we nog boeken richting Dronten en het bij Den Haag gelegen Rijswijk gestuurd. We zijn inmiddels de honderd, de door ons ingeplakte boeken al gepasseerd. De vraag blijft’’, aldus Hennie van Ewijk.

Vraag en aanbod

De historische plaatjes die de gehele eetkamertafel van de familie Van Ewijk bedekt komen van derden, van spaarders die gereageerd hebben op de facebook oproep van Hennie van Ewijk. Daarover de inwoonster van Maurik: ‘’De reacties zijn echt overweldigend. Er komen enveloppen vol binnen. Daar staan ook nummers van foto’s op, die men zelf nog zoekt om het historische boek, dat 216 foto’s bevat, compleet te krijgen. Die proberen wij dan weer te vinden en die terug te sturen, of ik geef de mensen een telefoontje dat ze die op kunnen halen bij de genoemde Jumbo-filialen. Met andere woorden, naast de vraag is er ook een aanbod, zoals je dat op deze tafel kunt zien. Dubbele plaatjes komen ook bij de Jumbo-filialen in Lienden en Maurik terecht. Die worden in een soort kast gedeponeerd. Die ga ik op een bepaalde dag in de week ophalen. Ik krijg zoveel warme reacties van de mensen die we een compleet volgeplakt fotoboek aanbieden. De leidingen van de verzorg- en verpleeghuizen reageren ook met veel blijheid en dankbaarheid. We pakken de boeken zelfs in een leuk papier in. Cadeaupapier dat we gratis van Harrie Kremers en Cornelis Mostert krijgen. We gaan door zolang de vraag er is en er plaatjes zijn. Het is hele klus, maar onze dochter Charrisa steekt ook spontaan de handen uit de mouwen.’’

Door Henk Jansen

Hennie van Ewijk krijgt veel reacties op facebookactie

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden