Petitie voor snelle heropening horeca krijgt veel steun [aangeboden door Hakpro]


Foto:
aangeboden door Hakpro

Petitie voor snelle heropening horeca krijgt veel steun

De petitie voor een snelle heropening van de horeca kan op veel steun rekenen met inmiddels bijna 80.000 ondertekeningen. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland roept zijn achterban op om de omroep ‘meer steun en snel open’ te blijven ondersteunen. De komende tijd zal KHN op ludieke wijze aandacht blijven vragen voor de problemen veroorzaakt door de coronacrisis.

Steunpakketten onvoldoende 

Volgens de branchevereniging staat de horeca door de coronamaatregelen op omvallen. De steunpakketten vanuit de overheid zijn onvoldoende en daarom wordt gepleit voor extra financiële steun en een concreet perspectief op heropening, het liefst zo snel mogelijk. De tweede lockdown duurt inmiddels veel langer dan gepland. Opnieuw wordt ingespeeld op afhalen en bezorgen maar restaurantkeukens en horeca apparatuur draaien slechts op halve capaciteit. De inkomsten uit maaltijdbezorging en afhalen zijn niet voldoende om het hoofd boven water te houden. Aanvullende steun is hard nodig, anders dreigen veel horecazaken failliet te gaan.

Wanhoop nabij

Eerder dreigde een grote groep horecaondernemers met een vervroegde opening op 17 januari, ongeacht de dan geldende maatregelen. De groep geeft aan dat het water hen zo hoog aan de lippen staat, dat zij geen andere keuze hebben. “Zo houden we het niet langer vol.” KHN-voorzitter Robèr Willemsen vertelt dat veel horecaondernemers de wanhoop nabij zijn. Sinds half oktober moet de horeca opnieuw de deuren sluiten. Terwijl winkels, bouwmarkten, tuin- en wooncentra tot voor kort nog druk bezocht werden. Dat stootte de branche tegen het verkeerde been. Spaartegoeden en reserves zijn vrijwel op terwijl de rekeningen zich blijven opstapelen en de steunmaatregelen onvoldoende zijn. 

Verantwoorde heropening mogelijk 

De KHN maakt zich hard voor een spoedige heropening van de sector. Eerder werd door de branchevereniging gepleit voor een systeem waarin de horeca opgedeeld wordt naar functie – zoals eten, slapen en drinken – en per categorie met een aangepast openingsplan te komen. Volgens de KHN ligt er al een algemeen plan op tafel. Met specifieke maatregelen, zoals het handhaven van een maximaal aantal gasten, 1,5 meter afstand houden, mondkapjesplicht en goede ventilatie moet een veilige en verantwoorde heropening mogelijk zijn. Echter staan de ministeries hierin grotendeels stil.

Praktijkproeven voor corona-proof horeca 

In november kondigde het kabinet aan te gaan starten met praktijkproeven om op zoek te gaan naar een veilige manier om de horeca te heropenen. In de proef zouden 25 horecabedrijven met aangescherpte regels, zoals een streng deurbeleid, verplichte looproutes en een maximaal aantal gasten, openen om de mogelijkheden te onderzoeken. Maar tot op heden is hier nog niks van terechtgekomen. De KHN blijft daarom oproepen om de petitie te blijven steunen. Het is de bedoeling om minstens 100.000 handtekeningen te verzamelen. Deze worden vervolgens officieel aangeboden aan leden van de Tweede Kamer.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden