Foto:

Kans op Appeltje van Oranje

Culemborg en Tiel Herstelt maken kans op een Appeltje van Oranje 2021. Vanaf 11 januari kan het Nederlands publiek de winkansen van dit project vergroten. Dat kan door te stemmen op stem.oranjefonds.nl/herstelt als favoriet. 

Regio - Er zijn in totaal 40 projecten in de race voor de prestigieuze prijzen, die jaarlijks door het Oranje Fonds worden uitgereikt aan uitzonderlijke sociale projecten. Stemmen kan tot en met 20 januari via appeltjevanoranje.nl.
Het thema van de Appeltjes van Oranje is dit jaar Mentale Kracht. Dat betekent dat de prijzen dit jaar gaan naar projecten die ervoor zorgen dat mensen die het mentaal niet gemakkelijk hebben, zich weer goed kunnen voelen. Dankzij deze projecten kijken mensen naar elkaar om en hoeft niemand er alleen voor te staan in Nederland. Dat is al een bijzondere prestatie op zich, maar er zijn slechts drie Appeltjes van Oranje te vergeven. Het aantal stemmen dat de kanshebbers krijgt, bepaalt mede wie er doordringen naar de laatste tien nominatieplaatsen. Het project dat de meeste stemmen in de wacht sleept, gaat in elk geval door naar de laatste tien. Hieruit worden door een jury uiteindelijk de drie winnaars gekozen.

Rivierenland Herstelt
Herstel gaat over weer een leuk en zinvol dagelijks leven leiden, ondanks klachten. Bij Culemborg Herstelt ontmoeten mensen elkaar voor (h)erkenning, steun en inspiratie. Voor corona was dat in het Z-café bij een wekelijks Kopje koffie met ervaring. Nu zijn de ontmoetingen online en ontvangen 75 ervaringsgenoten elke dag een mail met informatie, verhalen en spreuken. Het motto is: Herstellen doe je zelf, maar ’t hoeft niet alleen. “Ons initiatief is voor, door en met elkaar.”, vertelt coördinator Thea. “En het werkt. We zien wondertjes gebeuren: mensen die uit hun schulp komen, groeien in zelfvertrouwen en actief worden.” Een van de ervaringsgenoten is zelfs een eigen initiatief gestart: Soepje Desiré kookt elke week soep en brengt dat rond bij eenzame mensen. Thea: “Iemand schreef me: ‘Het zou fijn zijn als in heel Rivierenland zo’n uitvalsbasis is als jullie zijn’. Dat is wel onze droom. Dus: stem op ons!”


Koningin Máxima
De prijzen worden in juni uitgereikt door Koningin Máxima. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro.


Oranje Fonds
Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit inspiratie, advies, kennis en geld. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden