Verenigingen in Buren laten leden digitaal stemmen

Verenigingen in Buren laten leden digitaal stemmen

Door de Corona-maatregelen kunnen leden van verenigingen nu niet bijeen komen voor een algemene ledenvergadering. Dit geldt ook voor verenigingen in Buren. Maar er moeten wel besluiten genomen worden, zoals het vaststellen van de begroting of het kiezen van een nieuwe voorzitter. 

Buren - Gelukkig kunnen leden via Onlinestemtool.nl digitaal hun stem uitbrengen. Zo kan er toch besluitvorming plaatsvinden.

Alternatief voor de algemene ledenvergadering in een zaaltje

Nederland telt meer dan 50.000 ledenorganisaties. Sportverenigingen, coöperaties, vakbonden, politieke partijen, Vereniging Van Eigenaren (VVE’s), etcetera. In de statuten is bepaald dat de leden stemrecht hebben en dat besluiten worden genomen bij meerderheid van stemmen. Marcel Demper faciliteert met zijn bedrijf Vote Company al ruim 10 jaar verkiezingen en ziet het aantal online stemmingen hard groeien: “Van oudsher werd dit gedaan tijdens een Algemene Ledenvergadering in een zaaltje. Stemmen door je hand op te steken. Maar door Corona is dat niet meer mogelijk. In de afgelopen jaren faciliteerden we dit soort stemmingen al voor grote organisaties met een paar duizend stemgerechtigden. Nu bieden we met Onlinestemtool.nl ook een oplossing voor bijvoorbeeld een biljartvereniging met slechts 30 leden.”

Vergaderen in een zaaltje is voorgoed verleden tijd

De manier waarop ledenorganisaties besluiten nemen, is volgens Demper door Corona blijvend veranderd. “Door alle maatregelen zullen nog meer organisaties overstappen naar digitale besluitvorming. In die zin is dat voor dit onderdeel van ons bedrijf alleen maar gunstig. Maar natuurlijk hopen wij ook dit allemaal snel weer voorbij zal zijn. Digitaal stemmen om besluiten te nemen, zal ook dan gewoon blijven bestaan. Want het is niet alleen efficiënter, het draagvlak is ook veel groter. Voorheen kwam maar een klein deel van de leden bij een vergadering opdagen. Nu stemmen er digitaal veel meer leden. Dat is iets dat door Corona dus voorgoed zal veranderen. Vergaderen in een zaaltje met maar een paar aanwezigen lijkt voorgoed verleden tijd.”

Veilig en eenvoudig stemmen

Inmiddels wordt Onlinestemtool.nl massaal gebruikt door grote en klein ledenorganisaties. Het werkt heel simpel. Leden ontvangen een persoonlijke stemcode en voeren die in op de beveiligde stemwebsite. Daar brengen de leden hun stem uit. Tot slot wordt de eindstand bepaald en de besluiten bekrachtigd. Demper: “Het stemmen is veilig en eenvoudig. Het werkt ook uitstekend samen met bijvoorbeeld Teams of Zoom zodat het stemmen ook gewoon tijdens een online vergadering kan plaatsvinden.”

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op www.onlinestemtool.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden