<p>Voorzichtig aan de hand van mama bij IJsclub De Pinguin in Tiel, overal waar bevroren water was werd afgelopen weekend geschaatst, zelfs op de Tielse stadsgracht! Helaas was het maandag weer voorbij.&nbsp;</p>

Voorzichtig aan de hand van mama bij IJsclub De Pinguin in Tiel, overal waar bevroren water was werd afgelopen weekend geschaatst, zelfs op de Tielse stadsgracht! Helaas was het maandag weer voorbij. 

(Foto: )

IJspret in de hele regio: veel blijdschap

Na twee jaar zonder natuurijs gaat 2021 de historie in als jaar dat er wel écht geschaatst kon worden. Geen elfstedentocht maar wel enorm veel blijdschap bij de diverse ijsverenigingen in onze regio. Met dit jaar nog meer vreugde dan anders.

door Marjon de Lange

Regio - We zijn corona-moe en iedereen kijkt uit naar ‘iets te doen’. Dat bleek wel uit het enorme enthousiasme voor een tochtje op de ijzers! Ieder jaar hopen de ijsverenigingen op flinke vorst. Dit jaar was extra spannend. Corona had namelijk roet in het eten kunnen gooien. De teleurstelling zou zeker enorm groot zijn als er wel voldoende ijs geweest was maar de officiële ijsbanen toch niet open hadden gemogen!

De Pinguin Tiel

Gelukkig kwam het niet zover. De eerste ijsbaan die opende in de buurt was in IJzendoorn. IJsvereniging de Puinguin in Tiel durfde het pas zaterdag de 13de aan. “Er staat een meter water hier”, vertelt vrijwilliger Gino Frederiks, “Het ijs moet 8 tot 11 centimeter dik zijn om open te gaan. Donderdag werd op enkele punten toch al 9 centimeter gemeten. Broer Jordi Frederiks vult aan dat er ook goedkeuring door de gemeente moest komen, in verband met corona. De meeste ijsbanen zijn door de strenge maatregelen alleen open voor leden. In Tiel was echter iedereen welkom, hoewel er wel streng opgelet wordt. Zaterdagochtend kwam Burgemeester Beenakker hoogstpersoon het ijs testen. Hij schaatste zelfs een rondje!

De Haar Enspijk

Vrijdag de 12de werden we gebeld door Ries Smit, de voorzitter van IJsvereniging de Haar in Enspijk. Hij is heel blij dat de ijsbaan open kan. “Zeker omdat we nu 100 jaar bestaan!” De IJsclub kon in September 2020 haar eeuw-feest niet vieren door corona. Maar ook nu wordt de blijdschap overschaduwd. “We zijn alleen open voor leden, en voor vrijdagmiddagmiddag hebben we moeten besluiten alleen jeugd onder de 17 jaar toe te laten. Kijkers zijn niet toegestaan. We willen geen problemen met handhaving.” Ries hoopte op flinke vorst in de nacht van 12 op 13 februari. “Dan is het ijs misschien wel sterk genoeg om voor alle leeftijden open te gaan.”

De Oude Rijn Eck en Wiel

IJsvereniging de Oude Rijn in Eck en Wiel durfde het vrijdag de 12de nog niet aan. “Onze ijsbaan is buiten het dorp, we hebben daar meer last van de wind. Afgelopen woensdag was de baan pas helemaal dichtgevroren, maar het ijs is nog niet dik genoeg”, vertelt Nelie Baars. Zaterdag gingen ze wel open, voor de leden, maar ook weer met beperkingen. In de middag alleen voor kinderen tot en met 17 jaar. Vanaf 18.00 uur voor alle leeftijden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden