<p>Burgemeester De Boer stond bekend om de vele schoenen die hij heeft en ook om zijn markante hoed.</p>

Burgemeester De Boer stond bekend om de vele schoenen die hij heeft en ook om zijn markante hoed.

(Foto: )

Online afscheid burgemeester De Boer

Vandaag nam burgemeester Jan de Boer afscheid van de gemeente Buren. Vanwege de coronamaatregelen vond het afscheid volledig digitaal plaats.

Buren - De middag begon met een digitale afscheidsreceptie voor alle medewerkers van de gemeente. Zij schonken de burgemeester een print van een achttiende-eeuwse kaart van het Graafschap Bueren, als tastbare herinnering aan zijn periode in onze gemeente. Hierna was er een bijeenkomst voor Burenaren. 

Vertegenwoordigers van kerken, vrijwilligersorganisaties en bedrijven dankten de burgemeester voor de plezierige samenwerking. Fred Eggink, onlangs door De Boer benoemd tot stadsdichter van Buren, praatte alles aan elkaar. Hij verraste de burgemeester aan het einde met een gedicht. Tijdens een derde bijeenkomst, ook geleid door Eggink, konden regionale relaties afscheid nemen van de burgemeester.

Bijzondere raadsvergadering De afscheidsmiddag werd afgesloten met een bijzondere raadsvergadering. Bij de start droeg De Boer de voorzittershamer over aan Sander van Alfen, vicevoorzitter van de gemeenteraad. Van Alfen memoreerde hoe De Boer de raadsvergaderingen altijd begon met een weetje over dezelfde datum in het verleden. Hij sprak namens de raad waardering uit voor het voorzitterschap en de tijd die De Boer altijd voor alle raadsleden had.

Wethouder en locoburgemeester Karl Maier noemde De Boer makkelijk benaderbaar, geïnteresseerd en met een luisterend oor. “Jij spreekt de taal van de Burenaren. Je vertegenwoordigde Buren lokaal, regionaal en provinciaal. Jij hebt Buren op de kaart gezet.”

Voor deze verdiensten reikte Maier het Burens erezilver uit aan de burgemeester. Diens vrouw, Miriam Limborgh-de Boer, speldde het erezilver bij hem op. Vervolgens spraken enkele andere burgemeesters De Boer toe. Zij typeerden hem als een nuchter en praktisch mens met humor. Zijn liefde voor geschiedenis is bekend, net als het feit dat hij graag wandelt. Ze roemden de collegialiteit van De Boer, die soms ook eigenwijs kan zijn. 

Een van de burgemeesters sprak over de vele schoenen die de burgemeester heeft (De Boer had speciaal voor de gelegenheid nieuwe schoenen aan) en ook zijn markante hoed kwam aan de orde. Zelfs de burgemeester van de Amerikaanse zusterstad Kinderhook kwam aan het woord in een speciaal daarvoor opgenomen filmpje. Hierna gaf raadslid Cees van de Bijl (PCG) de burgemeester appelsap en Ingense molenkoek, voor als hij in Den Helder heimwee krijgt naar de gemeente Buren.  

Dankwoord

Het laatste woord was aan De Boer zelf. Hij kijkt met veel plezier terug op de afgelopen acht jaar en bedankte alle aanwezigen voor de mooie woorden en de prettige samenwerking. “Het ga jullie goed allemaal. Voorzitter, ik ben uitgesproken.” Ten slotte deed De Boer zijn ambtsketen af, waarna locoburgemeester Maier deze omhing. De Boer wordt 4 maart bevestigd als burgemeester van Den Helder. De Commissaris van de Koning gaat, in overleg met de fractievoorzitters, op zoek naar een opvolger.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden