Moederdag de pijnlijkste dag van het jaar

“Als het maar niet lukt om zwanger te worden, als zwangerschappen keer op keer eindigen in een miskraam, als het duidelijk is dat je nooit moeder gaat worden, als je ongewenst kinderloos bent, is Moederdag een mega confronterende en verdrietige dag. Ik, Mariska van Dam, herken dit helaas als geen ander. Vandaar mijn oproep om je ongewenst kinderloze vriendin, zus, buurvrouw, collega, dochter etc. op 9 mei, op Moederdag, met een kleine attentie te laten weten dat je aan haar denkt.

Wekenlang liggen de schappen in de winkels vol met Moederdag cadeautjes, de magazines staan vol met verhalen over moeders en oma’s. Geen reclame op radio of tv gaat voorbij zonder boodschap van een parfumerie en op de dag zelf stroomt social media over met gezellige ontbijtjes, tekeningen en leuke uitstapjes.

Als ongewenst kinderloze vrouw ervaar ik ieder jaar weer een mes tussen mijn ribben. Wat had ik ontzettend graag, met hart en ziel, moeder geweest. In mijn hart ben ik dat ook. In mijn hart leeft mijn nooit geboren kindje, in mijn hart heeft zij een naam, in mijn hart hou ik haar in mijn armen, in mijn hart wieg ik haar in slaap. In mijn hart sta ik op het schoolplein en aan de rand van de managebak. In mijn hart…. altijd alleen maar in mijn hart.

Ik weet dat ik hier niet alleen mee worstel. Ik weet dat heel veel ongewenst kinderloze vrouwen op Moederdag het liefst een dag ondergedoken zitten, veilig in hun eigen coconnetje zonder social media én met een doos tissues, chocola en koppen thee.
Vorig jaar heb ik via mijn eigen social mediakanalen een oproep gedaan en gevraagd om je ongewenst kinderloze vriendin, zus, buurvrouw, collega, dochter etc. op Moederdag een berichtje te sturen, een kaartje of een bosje bloemen. Een kleine attentie om te laten weten dat je aan haar denkt. Het is bizar hoeveel reacties ik daarop heb gekregen. Zelf ben ik overladen met lieve kaartjes en bossen bloemen van vriendinnen maar ook van wildvreemde. Vrouwen die zich herkennen in mijn verhaal, hetzelfde verdriet delen en vrouwen die mij een hart onder de riem wilden steken. Zo lief. Zo fijn.

Ook kreeg ik talloze reacties van ongewenst kinderloze vrouwen die vanuit hun omgeving verrast werden met een klein gebaar of juist met helemaal niets en zich enorm eenzaam voelde.

Mijn grootste wens is om dit jaar meer aandacht voor deze moedige en krachtige vrouwen te vragen die in hun hart ook moeder zijn. Ik zou zo graag met mijn ‘oproep’ zoveel mogelijk vrienden, familie en collega’s van deze vrouwen willen bereiken.”

Door Mariska van Dam: info@mariskavandam.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden