Zijn afvalalarm is nu landelijk nieuws


<p>Kasper Heineke ruimt grote hoeveelheden losliggend worteldoek op die hij aantreft op Waalstrandjes nabij Ophemert. Februari 2021.</p>

Kasper Heineke ruimt grote hoeveelheden losliggend worteldoek op die hij aantreft op Waalstrandjes nabij Ophemert. Februari 2021.

(Foto: prive-bezit)

Zijn afvalalarm is nu landelijk nieuws

Zijn signalen over rondzwervende stukken worteldoek, afkomstig van dijken en oevers van de Waal, haalden de landelijke pers en hebben zelfs tot Kamervragen geleid. De prangende vraag van dijkbewoner Kasper Heineke: "Waarom beschouwen ze dat worteldoek niet als afval?"

Regio - Kasper Heineke uit Ophemert kan er met zijn hoofd niet bij: "Rijkswaterstaat heeft honderden kilometers kunststof worteldoek gebruikt om dijken en oevers te versterken en dat belandt in de loop der jaren voor een groot deel in de rivier. Toch worden die resten officieel niet als afval beschouwd en dus ook niet als zodanig aangepakt. Onvoorstelbaar!". Kasper zet zich, sinds hij in 1982 een dijkwoning bij Ophemert betrok, onvermoeibaar in om de strandjes bij de Waal schoon te houden. De laatste jaren vond hij tijdens zijn opruimrondes steeds vaker stukken dik zwart worteldoek. Dat doek ligt onder de stenen en vergaat niet, maar wordt wel door wind en water uit elkaar getrokken en belandt uiteindelijk in de rivier. Vooral na de aanleg van langsdammen is er veel worteldoek aan de oppervlakte komen te liggen op de plek waar voorheen kribben lagen. Kasper: "Dat wordt kennelijk niet weggehaald door de aannemer. De hoeveelheid kunststof die zo in de loop der jaren in de rivier belandt moet echt bizar groot zijn. Daar helpt geen opruimactie tegen, dit afval moet, net als zwerfvuil, ook bij de bron worden aangepakt."

Landelijk nieuws

In 2018 stuurde Kasper wat foto's en kritische vragen over worteldoek naar Rijkswaterstaat en ontdekte toen dat de resten door die organisatie niet als afval worden beschouwd. Ook op de turflijst van onderzoeksproject Schone Rivieren, waarvoor hij als afvalonderzoeker actief is, wordt worteldoek niet genoemd. Kasper liet het er niet bij zitten en zocht de publiciteit, gesteund door enkele medestanders met meer kennis van zaken. Dat had succes: het onderwerp werd onder meer opgepikt door de de Gelderlander, Trouw, De Correspondent en NRC. Zijn lokale alarmkreet leidde zelfs tot Kamervragen. Kasper: "Rijkswaterstaat heeft inmiddels laten weten dat ze werken aan een bio-based worteldoek dat wel vergaat, maar dat is volgens deskundigen ook verre van ideaal. Misschien is een andere aanpak van oeverversterking een betere optie."

Passie voor de natuur

Kasper is vergroeid met de uiterwaarden. Elke dag trekt hij er alleen of met kleine groepjes op uit: het weer moet wel erg bar en boos zijn wil hij laarzen en roeiboot thuis laten. Hij kent elke struik en steen in de omgeving en deelt zijn bijzondere weetjes en verhalen graag met de jongere generatie via zijn natuurbelevingsprogramma's en als NME natuurgids. "Je ziet dat kinderen de omgeving daardoor met andere ogen gaan bekijken, met meer waardering en respect. De natuurtochten zijn een feestje, maar intussen ruimen we samen ook veel afval op. Goed voorbeeld doet volgen, nu Rijkswaterstaat nog!"

Corien Remijn

"Bizar dat resten worteldoek niet als afval worden gezien."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden