De boekhouding; zelf doen of een boekhouder zoeken? [aangeboden door boekhouderzzp.com]


Foto:
aangeboden door boekhouderzzp.com

De boekhouding; zelf doen of een boekhouder zoeken?

Elke ondernemer heeft er mee te maken; de boekhouding. En of je het nu leuk vindt of niet, het is wel een essentieel onderdeel van je bedrijf. Het goede nieuws is dat er genoeg mogelijkheden zijn om de boekhouding makkelijker voor je te maken. Lees hier onze tips.

Naast je corebusiness is weten hoe je bedrijf er financieel voorstaat, de belangrijkste taak die je als ondernemer hebt. Daarbij maakt het niet uit of je een groot, middelgroot, klein bedrijf hebt of als zzp’er werkt. Want of je nu wil weten wat je winst is, de marge of cijfers nodig hebt voor een hypotheek of lening, in alle gevallen moet de boekhouding correct en up-to-date zijn. 

Prioriteit bepalen

In goede en drukke tijden, hebben ondernemers de neiging hard te werken en alles wat hun ogen minder belangrijk is, uit te stellen. Dat minder belangrijk taak is vaak de boekhouding. Niet vreemd want ondernemer ben je niet geworden voor de boekhouding maar voor de passie en de energie die je uit je werk haalt. 

De administratie vooruitschuiven, is iets dat dus veel voorkomt bij ondernemers. Zonde want later kost het je veel meer tijd en moeite om alles weer terug te vinden en te corrigeren. Slimmer is het dus om alles direct op orde houden. En dat levert vaak ook nog geld op. Daarom geven we je de tip te overwegen je boekhouding uit handen te geven aan een boekhouder. Hierbij hoef je niet direct aan een groot accountantskantoor te denken. Er zijn ook genoeg boekhouders voor zzp’ers en mkb’ers in Nederland die voor een betaalbaar tarief de boekhouding voor je uit handen nemen. Het voordeel hiervan is dat zij precies weten wat er in jouw bedrijfsgrootte omgaat. Ze helpen niet alleen met de boekhouding op orde brengen en houden, maar ze zijn er ook voor je als sparringpartner als je dat nodig hebt. 

In eigen beheer

Ben je nog niet zover dat je de boekhouding uit handen wil geven, dan is het wel verstandig om alle in- en uitgaande facturen in een boekhoudpakket onder te brengen. Zo heb je niet alleen alles bij elkaar, maar kun je ook eenvoudig een balans uitdraaien, je btw-aangifte tijdig doen of zien of er inderdaad zoveel winst gemaakt wordt als jij denkt. Vervolgens kun je goede keuzes maken je je bedrijf sturen aan de hand van deze cijfers.

Er is diverse boekhoudsoftware op de markt. Goed vergelijken en kijken of de software biedt wat jij nodig hebt, is dus wel verstandig. Kijk daarbij niet alleen naar prijs maar ook naar mogelijkheden in uitbreidingen en gebruiksgemak. Veel pakketten hebben ook een app waarbij je met je telefoon bijvoorbeeld bonnen kunt scannen. Zo kun je niets kwijtraken en heb je direct alles ingevoerd. 

Heb je te maken met buitenlandse valuta, is het verstandig om daar direct rekening mee te houden. Net als urenregistratie, voorraadbeheer of een CRM systeem. Deze toevoegingen of uitbreidingen heb je misschien niet direct nodig maar kunnen in de toekomst wel fijn zijn. 

Meer informatie over boekhoudsoftware of het vergelijken en kiezen van de juiste boekhouder in jouw regio, kun je ook vinden op boekhouderzzp.com.  

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden