‘Ik weet nu wat een zadenbibliotheek is’


<p>Jamina Bourtrid maakt in de raadszaal van Tiel, het als de andere kinderraadsleden, een ontwerp voor de toekomstige Zadenbibliotheek (foto: Gert de Graaff)</p>

Jamina Bourtrid maakt in de raadszaal van Tiel, het als de andere kinderraadsleden, een ontwerp voor de toekomstige Zadenbibliotheek (foto: Gert de Graaff)

(Foto: Gert de Graaff)

‘Ik weet nu wat een zadenbibliotheek is’

In het centrum van Tiel is eind vorig jaar een parkachtige Vlindertuin aangelegd, met bijbehorend activiteitenprogramma. Wat velen niet weten, is dat dit vrijwilligersproject ook een Zadenbibliotheek omvat: een plek waar inwoners plantenzaden kunnen meenemen en inbrengen. Bibliotheek Tiel maakt er een hoek voor vrij en de kinderraad van Tiel mocht meedenken over de inrichting.

Tiel - "Superleuk dit!", zegt Tim van Kleef uit groep 8 van basisschool de Bataaf, terwijl hij voorzichtig een kartonnen bakjes in een zelfgemaakt zadenkastje van poppenformaat plakt. Straks gaat hij er ook wat groene planten omheen knutselen. Tim is één van de zeventien leden van de Tielse kinderraad die vandaag naar de raadszaal zijn gekomen om mee te denken over de inrichting van de Zadenbibliotheek. Tim heeft zich goed voorbereid op deze bijeenkomst en is daarbij niet over één nacht ijs gegaan: hij heeft zijn hele klas erbij betrokken. "We hebben in groepjes ontwerpen gemaakt en samen het beste idee uitgekozen" legt hij tevreden uit. Dit is democratie in de dop, en dat is ook precies de gedachte achter de kinderraad.

Creatief proces

Lang niet iedereen heeft vooraf al iets bedacht en dat hoefde ook niet. De kinderraadsleden gaan enthousiast aan de slag met karton, houtskool, lijm, bakstenen en lucifersdoosjes. Ze voelen zich zichtbaar op hun gemak op hun plekje aan de grote ronde raadstafel en dat is geen wonder, want ze vergaderen hier regelmatig om te proeven van het democratische proces. Vandaag echter blijven de microfoons uit en liggen er geen vergaderstukken voor hun neus, maar knutselmateriaal. En ranja met een koek. Deze interactieve aanpak is typerend voor Gera van der Leun, die samen met Renate Olthof het initiatief nam tot de Zadenbibliotheek. Gera: "Zo komen er veel meer creatieve ideeën boven tafel dan wanneer je alles vooraf al precies vastlegt. Bovendien is het ook gewoon leuk om met elkaar aan de slag te gaan, iets te doen. Dat werkt ook heel goed bij de Vlindertuin." Niet dat de kinderraad zonder voorbereiding bezig is: voorafgaand aan de knutselsessie hebben ze onder meer vier online lessen van gastsprekers gehad over de Vlindertuin, waar veel zaden vandaan zullen komen.

Kinderraad Tiel

Tiel heeft sinds schooljaar 2010/2011 een kinderraad die zich focust op een zelfgekozen thema. Dit jaar is dat een duurzamer en groener Tiel. Basisscholen mogen elk jaar een leerling uit groep 8 en een leerling uit groep 7 afvaardigen. Kinderraadslid Jamina Boutrid, leerling van de Floriant, legt uit hoe dat verliep. "Kinderen die in de raad wilden moesten op school een presentatie geven en de beste mocht meedoen. Ik wilde dit heel graag, het is echt superleuk en je leert er veel van: vergaderen, je mening geven, dingen organiseren. Ik vind acties voor de natuur ook heel belangrijk." . Voor meer informatie, zie tiel.nl en

www.tielcentrumxl.nl

Corien Remijn

'Het is echt superleuk om lid te zijn van de kinderraad'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden