Oproep: kom bij de buurtbus!


<p>Gelukkig kan de buurtbus weer rijden! Nieuwe chauffeurs maar zeker ook chauffeuses zijn van harte welkom (Archieffoto anno 2018)</p>

Gelukkig kan de buurtbus weer rijden! Nieuwe chauffeurs maar zeker ook chauffeuses zijn van harte welkom (Archieffoto anno 2018)

(Foto: )

Oproep: kom bij de buurtbus!

Er is een bijzondere busdienst in onze regio, de buurtbus Rivierenland. Wel een echte lijndienst, maar toch ook weer niet. Lijn 248 gaat op werkdagen dagelijks van Tiel via Heesselt naar Zaltbommel, volledig gereden door: vrijwilligers!

West Betuwe - Ze zouden in 2020 hun jubileum vieren. "We bestonden 15 jaar, op 27 mei 2020 om precies te zijn", vertelt Ad Stehouwer, voorzitter van buurtbusvereniging Waalzicht. "Corona gooide roet in het eten. Maar er komt echt nog wel een jubileumfeestje, dat zijn we al onze vrijwilligers zeker wel verschuldigd."

Planning

Johan Westra is vrijwilliger. "Ik vind het erg leuk om te doen, dankbaar werk. Maar bedenk wel, het is vrijwillig, maar niet vrijblijvend, je hebt wel verantwoording, er staan wel mensen bij de halte te wachten." Johan was 41 jaar belastingambtenaar en is nu minimaal één keer per week buschauffeur. Verder is hij oproepbaar, invalkracht. Hij heeft ongeveer 42 collega's. "Een leuke groep, maar we hebben dringend meer chauffeurs nodig", zegt Jaap Veldhuijzen, vrijwilligerscoordinator. De buurtbus rijdt op doordeweekse dagen tussen 07.00 en 19.00 uur. Er rijden twee busjes, ieder uur is er één bij een halte. Het is voor de planner een hele toer om zijn rooster rond te krijgen.

Dienstregeling

Alle bestuursleden zijn ook chauffeur. "Dat moet wel omdat we niet genoeg mensen hebben, maar eerlijk gezegd vinden we het niet erg hoor. Het is afwisselend, je hebt veel contact met mensen, we zijn soms net een rijdende kapper of een rijdend nieuwsblad!", aldus Veldhuijzen. Ongeveer drie jaar geleden vervoerden ze jaarlijks nog zo'n 30.000 passagiers, vlak voor corona, begin 2020, waren dat er jaarlijks nog zo'n 26.000. Het is een gewone dienstregeling. De passagiers zijn bijvoorbeeld scholieren, studenten die naar de trein gaan, mensen op familiebezoek, maar ook wandelaars die het Maarten van Rossum-pad gaan lopen.

Kuchscherm

Niet alleen voor de passagiers maar zeker ook voor alle chauffeurs is het een opluchting dat de buurtbus 8 maart, na lock-down, weer mag rijden. "We kunnen niet wachten weer te beginnen. Onze busjes zijn helemaal aangepast. Na groot onderzoek door TNO zijn ze volledig corona-proof", aldus Stehouwer. Er is nu een kuchscherm tussen de chauffeur en de passagiers en er is een ventilatiesysteem gemaakt. "Dat scheelt wel twee plaatsen, er kunnen nu nog maar zes mensen mee", stelt Westra.

Oproep

Johan Westra benadrukt dat iedereen welkom is. Het maakt niet uit hoe vaak je rijden wilt, eens per week of enkele keren per week." Vrijwilligers krijgen instructieavonden, opleidingen en trainingen en ook uitjes waarbij alle chauffeurs elkaar leren kennen. Ook met aanhang, omdat die altijd geduldig wachten tot de dienstrit erop zit! Ook chauffeur worden? Stuur een e-mail aan: secretaris@buurtbuswaalzicht.nl

Marjon de Lange

Tussen een paar haltes in hoor je soms een heel levensverhaal

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden