Heerenlogement: van Paardenstal tot restaurant-hotel


Foto:

Heerenlogement: van Paardenstal tot restaurant-hotel

Het Heerenlogement in Beusichem krijgt hotelkamers. Daarmee is het een kans voor de ondernemers Helmer en Janneke Schot-Verweij om recreanten en toeristen in de gemeente Buren te laten overnachten.

Beusichem - Helmer en Janneke zijn de huurders van restaurant het Heerenlogement, dat gelegen is aan de Markt 31 is Beusichem. Al vanaf 2018 heeft het tweetal plannen om vier hotelkamers te maken op de 1e en 2e etage van het pand. De gemeente Buren is eigenaar van het gebouw. In 2019 liet zij al weten bereid te zijn om mee te werken aan een verbouwing.

Helmer en Janneke: “Wij hebben er ontzettend veel zin in om Het Heerenlogement verder uit te breiden en een totaalplaatje aan te kunnen bieden aan onze gasten.

Rijke geschiedenis

Het monumentale pand kent een rijke geschiedenis. Het Heerenlogement werd in de 16e eeuw al genoemd. Door de jaren heen heeft het pand aan de Markt verschillende namen gekend. Een van de eerste namen was: ‘Die blauw Camer’. Vanwege de jaarlijkse paardenmarkt wordt de naam in 1615 veranderd in ‘Het Sweerte Peerd’. Destijds konden mensen in Het Heerenlogement al vertoeven met de paarden in de stal.

De locatie van de paardenstal is nu een binnenplaats die toegang geeft tot de theaterzaal van Stichting Theater Het Heerenlogement. Ongeveer veertig keer per seizoen zijn hier optredens in verschillende genres. Het theater wordt helemaal onderhouden en beheerd door vrijwilligers.

Overnachten in de gemeente Buren

Sinds 1969 is het pand bekend als het Heerenlogement. Een naam die Helmer en Janneke met trots houden! Het Heerenlogement is door de jaren heen van paardenstal naar bierbrouwerij, herberg en restaurant gegaan. Nu komt daar een hotel bij. Met de vier hotelkamers schrijven de ondernemers hun eigen stukje geschiedenis in dit historische pand.

Wethouder Karl Maier: “Met een verbouwing aan het pand kunnen we het aan bod vergroten voor recreanten en toeristen om in onze mooie gemeente te overnachten. Het is een mooie ontwikkeling voor het al historische en monumentale pand. Een ontwikkeling die past bij de geschiedenis van het Heerenlogement.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden