Hoog-Broek richt nieuw hoveniersbedrijf op

Hoog-Broek richt nieuw hoveniersbedrijf op

Stichting Hoog-Broek gaat de vorig jaar gestarte hovenierswerkzaamheden losweken van de zorgboerderij en onderbrengen in een nieuw bedrijf. Hierdoor ontstaan er binnen Hoog-Broek twee bedrijven: naast de sinds 2006 bestaande zorgboerderij nu dus ook een groenbedrijf.

Lienden - Met het oog op het nieuwe bedrijf trok de stichting twee gekwalificeerde hoveniers aan. Zij gaan de hoveniersprojecten leiden samen met zorgbegeleider Bram van Eldik. “Jongens die de grotere, moeilijke projecten aan kunnen, gaan mee met een hovenier. Bram blijft betrokken bij projecten waarvoor nog enige begeleiding nodig is”, legt Annemieke de Kock van Hoog-Broek uit.

Van Eldik ziet zijn leerling-hoveniers, veelal afkomstig uit de dagbesteding, glunderen van trots. “Ze leveren goed werk en voelen zich echt hovenier. Bijvoorbeeld wanneer ze veel staan te kletsen, hebben ze af en toe ook wel eens wat sturing nodig. Dit maakt wel dat ze groeien in hoe ze zich als werknemer dienen te gedragen.”

Gunfactor
Hoog-Broek startte vorig jaar al met hovenierswerkzaamheden zoals tuinonderhoud en snoeiwerk. Met de komst van de twee ervaren hoveniers kan het bedrijf ook tuinen aanleggen. Vanwege de inzet van mensen met een beperking wordt gewerkt met een aangepast tarief. Hoewel dit vaak niet de hoofdreden is waarom klanten voor Hoog-Broek kiezen. “Mensen gunnen ons werk vanwege de doelgroep die bij ons aan het werk is”, vertelt Annemieke.

Behalve Van Eldik en de twee aangetrokken hoveniers zijn intussen zes deelnemers in het groen actief. Zij kunnen ongetwijfeld een voorbeeld nemen aan Mitchel afkomstig van voortgezet speciaal onderwijsschool De Cambier in Tiel. Hoog-Broek was voor hem een springplank naar een baan voor drie dagen per week bij een commercieel groenbedrijf. De overige twee dagen houdt hij werk op Hoog-Broek.

Animo
Stagecoördinator Marjon Hubers van De Cambier kijkt reikhalzend uit naar de ontwikkelingen van het hoveniersbedrijf. Zij bespeurt bij veel andere leerlingen animo voor een stageplek in de groensector. “Het is écht werk. Jongens gaan de tuin in en werken voor een klant, wat het zeer betekenisvol maakt. Bij Hoog-Broek hebben ze niet het idee te werken met mensen met een beperking in een dagbestedingssetting. Hier staan ze met beide benen in de maatschappij.”

Hoog-Broek hoopt voor de zomer de nieuwe website te presenteren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden