Huib Wijzenbroek met zijn hond Roza bij de Schotse Hooglanders in de Kleine Willemswaard bij Tiel. Maart 2021, foto Jan Bouwhuis.
Huib Wijzenbroek met zijn hond Roza bij de Schotse Hooglanders in de Kleine Willemswaard bij Tiel. Maart 2021, foto Jan Bouwhuis. (foto: Jan Bouwhuis)

‘We ontfermen ons wat over dit gebied’

De afgelopen jaren is de Kleine Willemspolder, het uiterwaardengebied in Tiel-Oost, stevig op de schop gegaan om ruimte te maken voor water, natuur en stadsrecreatie. ARK Natuurontwikkeling kreeg de taak om het beheer van het gebied opnieuw vorm te geven, samen met gebruikers en omwonenden. Wie zijn die vrijwillige hulpbeheerders?

Tiel- "We ontfermen ons een beetje over het gebied", zegt Huib Wijzenbroek, gepensioneerd anesthesiemedewerker. Huib woont aan de rand van het terrein, dat inmiddels is omgedoopt tot "Kleine Willemswaard". Samen met andere gebruikers, verenigd in de zogeheten Waardgroep, houdt hij een oogje in het zeil. "Toen ik hoorde dat er mensen gezocht werden als hulp bij het beheer, heb ik me beschikbaar gesteld. Ik kom er toch vrijwel elke dag met de hond en kijk nu extra goed rond: is er iets kapot, ligt er gevaarlijk afval, voelen de dieren zich een beetje senang?" Huib beperkt zich niet tot het doorgeven van signalen aan ARK maar steekt samen met anderen ook graag de handen uit de mouwen. "We houden de boel hier een beetje kuis. We verzamelen elke dag wel een paar zakken zwerfafval: mondkapjes, condooms, stukken plastic, blikjes en andere verpakkingen." Verontwaardigd: "Vooral tijdens de lockdown flikkeren mensen verpakkingen van afhaalmaaltijden gewoon uit de auto, het lijkt hier soms wel het Vondelpark na een demonstratie." De oplossing? "Mensen opvoeden! Prullenbakken helpen niet, daar wordt dan van alles naast gezet om het gratis te laten afvoeren."

Natuurlijk beheer

ARK Natuurontwikkeling is door Rijkswaterstaat, de eigenaar van het gebied, ingeschakeld om het beheer van de nieuwe stadswaard in de beginfase op poten te zetten. Vanaf 2022 neemt een andere - liefst lokale - beheerder het samen met de Waardgroep over. De taken van de nog prille Waardgroep liggen nu nog niet vast. Sterker nog, Huib heeft vanwege de coronamaatregelen nog niet eens alle andere hulpbeheerders ontmoet. Huib: "Het zijn er waarschijnlijk meer dan de veertien die nu in onze Whatsappgroep zitten." Wat voor mensen er in die groep zitten? "Van alles: een natuurgids, een agent, een koeienkenner, gepensioneerde vogelaars..We hopen snel fysiek bij elkaar te kunnen komen om kennis te maken en te bespreken wat we gaan doen. Misschien ook rondleidingen organiseren?"

Van polder naar waard

Vóór de aanleg van het Amsterdam-Rijnkanaal lag er een groot uiterwaardengebied tussen Echteld en Tiel: de Willemspolder. Na de oplevering van het kanaal in 1952 resteerde een klein gebiedje aan de oostkant van Tiel: de Kleine Willemspolder. Het bleef agrarisch gebied totdat het terrein als onderdeel van project Fluvia Tiel vanaf 2017 werd omgevormd tot een natuurgebied waar de stroming van het water volop de ruimte krijgt. De Willemspolder is daardoor nu geen polder meer, maar een "stadswaard": een combinatie van uiterwaard en stadspark.

Corien Remijn

'Ze flikkeren die maaltijd-verpakkingen gewoon uit de auto '

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden