Stichting Duurzaam Rivierenland

Stichting Duurzaam Rivierenland (SDR) faciliteert inwoners van Tiel die in hun eigen woonomgeving, of ook daarbuiten, zwerfafval opruimen. Dat doet SDR onder andere in samenwerking en met steun van de Gemeente Tiel. De grote vraag naar die ondersteuning van vrijwilligers is in 2020 enorm gegroeid. Die ontwikkeling zette zich door in het eerste kwartaal van 2021. Tot en met 31 maart van dit jaar registreerde SDR haar 350-ste vrijwilliger.

Elke vrijwilliger krijgt een knijpstok, zakring (Handi Hoop), zakken, veiligheidsvest en eventueel handschoenen in bruikleen. Daarnaast ondersteunt SDR ook groepen die met meerdere vrijwilligers periodiek zwerfafval in groepsverband opruimen. Het aantal vrijwilligers in die groepen neemt ook toe. Zo zagen wij de afgelopen maanden meer dan 500 inwoners van Tiel actief zwerfafval inzamelen.

In 2020 vulden deze vrijwilligers 2.504 zakken zwerfafval. Dit bij elkaar geknepen afval werd het hele jaar door opgehaald door de AVRI. De teller is het eerste kwartaal van 2021 blijven staan op 949 zakken zwerfafval. Een toename ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. Ook het komende kwartaal verwacht SDR een toename van het aantal vrijwilligers en het aantal ingezamelde zakken.

SDR wil zich de komende periode ook gaan buigen over de vraag op welke wijze de Gemeente Tiel met andere vrijwilligersorganisaties het ontstaan van zwerfafval kan voorkomen. Bestrijding aan de bron zal daarbij een uitgangspunt kunnen zijn. Het doel is te streven naar het maken van Tiel als de schoonste gemeente van Nederland. In een volgend kwartaalbericht zal SDR ook de voortgang van dit project melden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden