Organisaties in Rivierenland zetten zich samen in tegen laaggeletterdheid

Organisaties in Rivierenland zetten zich samen in tegen laaggeletterdheid

47 organisaties werken de komende jaren opnieuw samen om laaggeletterdheid in de regio Rivierenland terug te dringen. Tijdens een digitale bijeenkomst op 25 maart is het Taalakkoord 2021-2024 toegelicht. 

Tiel - Organisaties hebben tot 1 mei de tijd om het Taalakkoord 2021-2024 te ondertekenen. Elk jaar staat één thema centraal. In 2021 is dit het thema geld. De andere thema’s zijn gezondheid, gezin en werk. 

Laaggeletterden hebben een grotere kans om arm te zijn. Zij hebben vaker een lager inkomen en banen met een lagere beroepsstatus dan niet-laaggeletterden. In 2021 willen we de financiële zelfredzaamheid van laaggeletterden vergroten. We willen schaamte en taboe doorbreken over armoede en laaggeletterdheid. Dit doen we samen met schuldhulpverlening en formulierenhulp.

Ook willen we de (digitale) basisvaardigheden versterken van mensen die leven in armoede of met schulden. Dit doen we onder andere door trainingen te geven aan professionals en vrijwilligers. In deze training leren zij laaggeletterdheid herkennen en dit bespreekbaar te maken Zo ontstaat er een betere doorverwijzing naar Taal- en Leerhuizen.

Aandacht laaggeletterdheid nodig

In de regio Rivierenland heeft één op de negen inwoners problemen met lezen en schrijven. Ze begrijpen brieven of rekeningen niet. Ook hebben ze moeite met het bijhouden van hun administratie en het aanvragen van toeslagen. Daar komt bij dat steeds meer zaken digitaal worden geregeld, zeker in coronatijd. Daarom is het extra belangrijk dat we mensen helpen om deze vaardigheden te ontwikkelen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden