bijzondere bespeling carillon Tiel 17 april 2021


Foto:

bijzondere bespeling carillon Tiel 17 april 2021

Tiel- Op zaterdag 17 april begint de stadsbeiaardier van Tiel, Wim Ruitenbeek, de bespeling van het Tielse carillon om 14 uur met “Hymne des Nations”

De aanleiding hiertoe is het volgende: Het Nationaal Comité 4 en 5 mei verzoekt de Nederlandse beiaardiers op zondag 18 april of de dagen rond de 18de april de originele versie van het “Hymne des Nations” te spelen.

Op 18 april 2021 is het namelijk 75 jaar geleden dat het Internationale Gerechtshof (ICJ) werd opgericht. Het ICJ is gevestigd in het Vredespaleis in Den Haag. Het “Hymne des Nations” werd speciaal voor het carillon van het Vredespaleis geschreven door Charles Grelinger, een Joods-Nederlandse componist die tijdens het transport naar Auschwitz is gestorven.

Het jubileum van het ICJ heeft een sterk internationaal karakter en zal door middel van livestream over de hele wereld gevierd worden. In het internationale persbericht wordt de bespeling van deze hymne op de carillons al aangekondigd.

“Hymne des Nations”

Op deze uitgestrekte aarde

Verbindt ons de eerbied

Voor andermans waarde.

Zo gaan barrières teniet

Ontstaan hoop, genegenheid

En onderlinge solidariteit.

Het Vredespaleis heeft twee torens, op de hoogste toren werd een door Zwitserland geschonken uurwerk aangebracht. Betrokken burgers en organisaties zorgden er uiteindelijk voor dat er ook een carillon met 47 klokken in geplaatst werd. Tijdens het eeuwfeest van het Vredespaleis werd de laatste klok geschonken. De Stichting Carillon Den Haag zorgt voor het bespelen ervan. Het gehele jaar door wordt de beiaard van het Vredespaleis elke dinsdag en donderdag van 13.00 tot 13.45 uur bespeeld.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden