Wat zijn SSL certificaten en waarom heb je ze nodig? [aangeboden door transip.nl]


Foto:
aangeboden door transip.nl

Wat zijn SSL certificaten en waarom heb je ze nodig?

Ben je veel met websites bezig? Dan is het van belang dat je weet wat SSL certificaten zijn. SSL wordt namelijk gebruikt om de verbinding tussen computers te beveiligen, maar ook om websites te beveiligen en het verkeer tussen de browser en de server veilig te maken. Een veilige website kan je herkennen aan het slotje in de URL-balk. Maar wat zijn SSL certificaten nu precies en waarom heb je ze nodig? In deze blog leggen we het uit.

Wat is een SSL certificaat?

Een SSL certificaat zorgt voor een beveiligde verbinding tussen twee computers. Het certificaat zorgt ervoor dat er een beveiligde verbinding plaats kan vinden. Het bevat gegevens over de certificaathouder, het domein, de naam van het bedrijf dat het certificaat heeft uitgegeven, het land waarin het is uitgegeven en de geldigheidsduur. Een SSL certificaat bestaat altijd uit een zogenoemde private en public key. Deze zijn nodig om een bericht versleuteld te versturen en dit om te zetten in een leesbare tekst voor de ontvanger. 

Hoe werkt het?

Voordat er een beveiligde verbinding tot stand komt, gebeuren er een aantal dingen tussen browser en server. Hoe ziet dit proces eruit? Computer A vraagt aan Computer B om een beveiligde verbinding via SSL tot stand te laten komen. Beide computers wisselen certificaten uit en verifiëren deze van elkaar. Indien het certificaat geverifieerd is, kan er data veilig verzonden worden. Deze gegevens worden gecodeerd verstuurd. De server van de ontvanger decodeert deze data weer, zodat deze gegevens gelezen kunnen worden. 

Waarom heb je het nodig?

Het hele proces klinkt zodanig ingewikkeld dat je haast zou denken dat je er niks mee te maken wilt hebben. Echter zijn er genoeg redenen waarom je een SSL certificaat nodig hebt voor je website. 

Voldoen aan de AVG

Sinds de komst van de AVG is het van belang om de privacy en veiligheid van een websitebezoeker te waarborgen. Een SSL certificaat op je website is daarom verstandig als je persoonsgegevens verwerkt. 

Onveilige website

Wanneer je geen geldig SSL certificaat hebt, wordt je website als onveilig weergegeven. Het slotje in de URL-balk is dan rood. Dit is ook zichtbaar voor je websitebezoekers. Zij kunnen je website dan ervaren als niet te vertrouwen en kiezen ervoor om hun aankoop op een andere (wel beveiligde) website te doen. 

Belangrijk voor zoekmachine-optimalisatie

Websites met een SSL certificaat hebben een beveiligde verbinding en worden hiervoor beloond in zoekmachines. Doordat je website veilig is, zal deze sneller een hogere positie kunnen hebben in vergelijking tot websites zonder SSL certificaat.

Gevoelige informatie blijft veilig

Heb je een webshop? Dan heb je niet alleen te maken met persoonsgegevens van mensen, maar ook met de betalingsgegevens. Deze gevoelige informatie wordt gecodeerd met een SSL certificaat waardoor cybercriminelen geen kans hebben om toe te slaan. Op deze manier kan je ervoor zorgen dat je websitebezoekers op een veilige manier je website kunnen bezoeken.

Er zijn dus genoeg redenen om een SSL certificaat af te sluiten. Misschien vraag je je af welke geschikt is voor jouw website? Neem hiervoor contact op met het hostingbedrijf van je website. Zij kunnen jou hierbij helpen. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden