Leerlingen zijn druk aan het overleggen welke bloemen ze kort daarvoor gevonden hebben.
Leerlingen zijn druk aan het overleggen welke bloemen ze kort daarvoor gevonden hebben. (Foto: Elza Haalboom)

Obs De Sterappel in Lienden volop in beweging!

Afgelopen dinsdag was het de Nationale Buitenlesdag. In het hele land zijn schoolklassen naar buiten gegaan om door ontdekkend en bewegend handelen hun kennis en vaardigheden te vergroten.

Obs De Sterappel uit Lienden heeft zich ook dit jaar weer ingeschreven voor deelname. Gewoonlijk geven de leerkrachten zelf een les buiten op deze dag, maar dit jaar liep dat een beetje anders. De school werd verrast door een telefoontje met de vraag of studenten en vrijwilligers van IVN natuureducatie en het Natuur en Milieu-educatiecentrum Betuwe gastlessen mochten verzorgen. De Sterappel is al enige tijd op de groene en gezonde tour, en ging graag akkoord met dit unieke aanbod!

En dus werden eerder deze week de jassen aangetrokken, waarna de leerlingen na een korte instructie op zoek gingen naar zogeheten 'stoep-plantjes'. Deze plantjes worden vaak over het hoofd gezien omdat ze op onopvallende plekken groeien. Bijvoorbeeld onder een boom, tussen stoeptegels of in de berm. Ze werden gemarkeerd met stoepkrijt en met behulp van zoekkaarten werd opgezocht welke soorten er op en om het schoolplein groeien. Ook is er gesproken over het belang van deze kleine en 'vergeten' plantjes. Een groot succes!

Dat het team graag in actie komt voor haar leerlingen is niet onopvallend gebleven. De afgelopen jaren zijn er diverse acties ondernomen om een actieve en gezonde school te zijn.

Tijdens de lockdown gingen de leerkrachten langs bij al hun leerlingen. Bij de voordeur werd aan elk gezin een pak koekjesmix overhandigd dat gesponsord was door Jumbo Verbrughweg Lienden. Naast een hart onder de riem voor het hele gezin, was dit een klein gebaar om kinderen actief te laten leren en ervaren door in de keuken te gaan bakken. De school ontving dan ook veel foto's waarop kinderen druk aan het mixen, deeg rollen en versieren waren.  

Maar denk ook aan deelname aan de Nationale Kraanwaterdag, gymlessen door vakdocenten en een uitdagend kleuterplein met veel natuurlijke materialen. Het aanbod van schoolfruit is sinds vorig schooljaar ook drie dagen in de week een mooie kans om kinderen te laten proeven van onbekend, exotisch of vergeten fruit en/of groente. Ook gangbare soorten zijn onderdeel van het menu, zoals appels, peer en komkommer. Al vanaf het begin dat schoolfruit werd aangeboden wordt dit gewassen, gesneden, geschild en verdeeld door een grote groep hulpouders die zich daarvoor aangeboden hebben.

Ook nu er rekening gehouden moet worden met coronamaatregelen zoekt de school naar mogelijkheden. Zo is er recent een paas- en lenteviering geweest waarbij een afwisselende lunch is samengesteld door een commissie en ouders van de ouderraad. Naast croissants, krentenbollen en uiteraard paaseitjes is er ook volop gesmuld van o.a. komkommer, bleekselderij en wortels waarbij een frisse dip geserveerd werd.

Momenteel is De Sterappel druk bezig om subsidies aan te vragen waarmee extra buitenspeelgoed aangeschaft kan worden. Van de kleuters tot en met groep 8 wordt er veel gespeeld en relatief weinig 'gehangen' op het plein. De school is ervan overtuigd dat de aanwezigheid van aantrekkelijk materiaal er een grote rol in kan spelen om kinderen uit te dagen. Ook kan het een mooie kans zijn om de spelregels en technieken die tijdens gymlessen zijn aangeleerd extra toe te passen. Elke pauze worden de hockeysticks, springtouwen, basketballen en scheppen in de zandbak gretig gebruikt. Daarbij mag de voetbalkooi niet vergeten worden, die vorig jaar volledig dankzij de sponsoring van ouders professioneel overdekt is. Er verdwijnen nu minder ballen, en omwonenden kunnen ook langer genieten van hun bloemperkjes. Zij hebben de school destijds zelfs een aantal ballen cadeau gegeven omdat ze het fijn vonden dat er ook aan hen gedacht werd.

Sportdagen, zoals het voetbaltoernooi en het badmintontoernooi, zitten er dit jaar helaas niet groots in. Maar dat is voor het team en de ouderraad geen probleem. Zij zoeken elkaar geregeld op en overleggen om een goed alternatief te bedenken. Volgende week vrijdag zou eigenlijk de dag zijn dat de Koningsspelen gespeeld worden. Vaak worden er dan groepjes kinderen uit meerdere klassen van één of meerdere scholen gemengd voor activiteiten als volleybal en zaklopen. Omdat het mengen van groepen leerlingen momenteel niet mag is er een programma waarbij elke klas één groot groepsspel gaat doen. De kinderen genieten onwijs van zulke activiteiten, en deze momenten zijn ook heel leerzaam voor bijvoorbeeld het sociaal-emotionele aspect. Zolang er mogelijkheden zijn, blijft de school ze benutten!

Lijkt het u na het lezen van dit artikel waardevol om ook iets bij te dragen aan een gezonde en actieve Sterappel? Schroom niet om contact op te nemen voor ideeën voor sponsoring of samenwerking. Daarvoor kunt u mailen naar info.desterappel@basisburen.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden