Zaaiactie voor meer biodiversiteit

Insecten hebben het niet gemakkelijk en kunnen wel wat hulp gebruiken. We zijn samen met inwoners op verschillende manieren bezig om hier aan bij te dragen. Een enthousiaste groep inwoners van Levend Landschap Maurik heeft samen met ons ervoor gezorgd dat de berm langs de Essenbos in Maurik zijn ingezaaid met een bloemenrijk mengsel.


Maurik - Dit zaadmengsel bestaat uit kruiden en bloemen die passen bij de voedselrijke kleigrond van onze gemeente. Voor insecten zoals bijen en vlinders zijn kruidenrijke bermen erg belangrijk.

De berm van de Essenbos in Maurik is door de betrokkenheid van Levend Landschap Maurik onderdeel van een lopende proef binnen de gemeente Buren. We hebben vijf proeflocaties aangewezen binnen de gemeente om te testen met ander bermbeheer voor meer biodiversiteit. Elke locatie is anders in de aanpak, met de bedoeling de resultaten over meerdere jaren te kunnen volgen in samenwerking met Wageningen Universiteit. Naast ander beheer zoals bij de andere proeflocaties, wordt de berm van de Essenbos ook extra ingezaaid met het bloemen- en kruidenrijk zaadmengsel. We hebben met het lokale loonwerkbedrijf Oskam afspraken gemaakt voor het beheer van deze proeflocatie.

Het idee voor de bloemen- en kruidenrijke berm aan de Essenbos is ontstaan binnen het project Levend Landschap Maurik. Binnen de werkgroep Levend Landschap Maurik houden inwoners zich bezig met het mooier en groener maken van het landschap in en om Maurik. Een van de ambities is om Maurikse Veld aantrekkelijker te maken voor dier en mens door bermen en percelen te beplanten of in te zaaien met inheemse soorten. De groep heeft dan ook met enthousiasme de inzaai-actie uitgevoerd van de proeflocatie aan de Essenbos. Om dit mede mogelijk te maken heeft het loonbedrijf Oskam belangeloos geholpen bij de voorbereiding van de berm. De berm is begin dit voorjaar ingezaaid.

De verwachting is dat de planten zich volgend jaar al goed hebben ontwikkeld en de berm rijkelijk zal bloeien. Dat is niet alleen prettig voor insecten maar ook voor inwoners en recreanten. Het doel is dat in de komende jaren de berm zich steeds verder ontwikkelt. Levend Landschap Maurik wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Buren, Provincie Gelderland en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden