Foto:

De handen van Jomanda

Nu we al zo lang opgescheept zitten met het virus, denk ik soms aan Jomanda. Zou zij het virus met haar door de “goddelijke wereld” geschonken krachten eronder gekregen hebben? Stel dat ze nog van die veelbesproken healings in de oude Tielse veilinghal zou houden, zouden de mensen dan weer toestromen om zich spiritueel door haar te laten vaccineren met ingestraald water? Of met een vaccin dat haar van “gene zijde” was aangereikt, iets van JomandaZeneca of zo.

Ik kwam op deze vreemde gedachte omdat ik vorige week een telefoontje kreeg van de redactie van Discovery Channel. Of ik mee wilde werken aan een vierdelige documentaireserie over die blauwe-jurk-vrouw, die in de negentiger jaren als zelf verklaard genezend medium in Tiel uitgroeide tot een internationaal fenomeen. Nou, aan zo’n programma wil ik met plezier meedoen. Ik heb nog wel wat gespreksstof over de Lady of the Light op de plank liggen.

Bijvoorbeeld over haar afscheid in Tiel, in mei 1999. De veilinghal zat tjokvol, met allerlei bekende Nederlanders op de eerste rij, zoals Emile Ratelband en Corry Konings. Ik mocht haar namens de gemeente Tiel op het podium toespreken. Jomanda toonde zich onder de indruk van mijn speech en bedankte mij met het aanbieden van een persoonlijk cadeau in de vorm van een blijvend aandenken aan haar Een Jomanda-monument. Dat cadeau bestond uit de twee reusachtige blauwe handen in gebedshouding, die al jaren boven de ingang van de veiling hingen.

Jomanda zou graag zien, zo hield ze mij voor, dat die handen (ze zouden niet misstaan op een carnavalswagen) een plaats kregen boven de ingang van het stadhuis.

Dat kan ik niet beloven, zei ik, enigszins overvallen door dit onverwachte aanbod. Maar in ieder geval bedankt voor deze geste, Jomanda.

Die reusachtige handen hebben het stadhuis nooit bereikt. De bereidwillige dienst Gemeentewerken haalde die dingen de volgende dag op bij de veiling en deponeerde ze in een loods aan het Fabriekslaantje. Daar zijn ze roemloos ten onder gegaan. In het naastgelegen gebouw van de kleindiersportvereniging brak een uitslaande brand uit. De warmte straalde naar de loods, zo hevig dat de handen daar smolten als een sneeuwpop in de tropenzon.

Van Jomanda’s pronkstuk resteerde nog slechts een zielig hoopje as en wat zwartgeblakerd betonijzer.

We hebben haar schriftelijk van dit tragische verlies op de hoogte gesteld. Ze maakte er gelukkig geen punt van, ze had voor hetere vuren gestaan.

Tragisch is het wel. En ook nog eens sneu voor de genezeres die uit Tiel vertrok om haar heil te zoeken in Valkenburg, waar haar healings aanzienlijk minder bezocht werden.

De oorzaak van de brand is nooit gevonden. Was het een soort vergeldingsactie van “gene zijde”? Was Jomanda’s “goddelijke wereld” gepikeerd omdat zij Tiel de rug toekeerde? Of had zij de handen zelf zo krachtig ingestraald dat ze in de fik vlogen? Wie heeft de hand gehad in dit brandende vraagstuk?

Lijkt me leuk voor Discovery Channel om daar nog eens aandacht aan te besteden op de televisie. Ik help ze wel een handje.

Jan Beijer

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)

Spot op de betuwe

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden