<p>Debutante Birgit Quint uit Eck en Wiel met haar boek &#39;Handleiding&#39; in het gemeentehuis van Buren.</p>

Debutante Birgit Quint uit Eck en Wiel met haar boek 'Handleiding' in het gemeentehuis van Buren.

(Foto: Arno voor de Poorte)

‘Iedereen heeft zijn eigen maniertjes’

De Eck en Wielse Birgit Quint schreef een boek over opgroeien en op jezelf gaan wonen. Hoofdpersoon is Sofie, een jonge vrouw met bijzondere trekjes. "Iedereen heeft toch wel een soort van gebruiksaanwijzing."

ECK EN WIEL - Opgroeien, op jezelf gaan wonen: het zijn niet de eenvoudigste dingen in het leven. Birgit Quint debuteert met ‘Handleiding’, een roman over juist die perikelen. De schrijfster vertelt in haar eersteling over een jonge vrouw, Sofie, die gaat samenwonen met haar collega Mason. Mason had haar voor de grap al eens een appje gestuurd met de vraag of ze met hem wilde gaan samenwonen. In eerste instantie reageert ze niet op Masons appje. Die reactie geeft ze pas als ze - alleen - voor een langere periode op een huis past. "Daar realiseert ze zich opeens dat ze niet alleen wil wonen. Door het boek heen leren we steeds meer maniertjes van Sofie kennen’’, vertelt de jonge auteur. "Hoe ze worstelt met het feit dat ze al op haar 25ste het ouderlijk huis verlaat. In het verhaal zoekt Mason haar op in 't oppashuis. Dan besluiten ze om te gaan samenwonen. Vervolgens wordt het waarom van het verhaal steeds helderder."

Gebruiksaanwijzing

De debutante heeft voor de titel 'Handleiding' gekozen, omdat iedereen volgens haar wel een gebruiksaanwijzing heeft. "Ik wilde laten zien hoe je met elkaar kunt omgaan. Dat ook mensen met bijzondere trekjes hun weg daarin kunnen vinden.’’ Birgit werkt in het dagelijks leven als communicatieadviseur bij de gemeente Buren. Ze schat zo in dat haar boek voor 90 procent op autobiografische gegevens berust. "Het is gebaseerd op mij als karakter. Het schrijven ervan heeft mij geholpen om mezelf beter te begrijpen. Mijn hoofd draait dagelijks meestal op volle toeren. Ik ben nu erg happy met en trots op wie ik ben."

Tranen

Quint deed een studie communicatie. Daar zit een onderdeel schrijven in. "Dat maakte het voor mij mogelijk om dit boek te maken. Ik las een stuk voor aan medestudenten. Dat raakte een aantal van hen zo, dat ze er tranen van in hun ogen kregen. Dat vond ik mooi om te zien.’’ Ze haalt een herinnering op aan haar periode op de middelbare school. "Daar zat een meisje op dat Sofie heette. Ze werd ‘anders’ gevonden en daardoor een beetje gepest. Om haar te eren heb ik mijn hoofdpersoon zo genoemd. Zelf ben ik ook wel eens het lijdend voorwerp geweest. Maar toen ik in het ‘goede groepje’ terecht kwam, was het over.’’

In het boek laat de jonge auteur zien dat mensen altijd een reden hebben voor hun gedrag. "Het is een actueel thema waar nog taboes op rusten. Mensen hebben allemaal hun eigen maniertjes en hun hoofden zitten weleens vol. Het is een kunst om dat onder controle te houden en het niet zover te laten komen. Er zijn altijd wel jongeren die druk voelen als ze het huis uit gaan.'' Birgit vindt het heel 'cool' om als schrijfster door het leven te gaan. "Ik heb besloten om een account op Instagram te openen: @birgitschrijft. Daar ben ik te volgen."

Arno voor de Poorte

"Mijn debuut heb ik gebaseerd op mijn eigen ervaringen"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden