Foto:

De Taalmeiden gaan vloggen!

De Rivierenlandse Taalambassadeurs Jose Brunselaar (57 jaar, uit Lienden) en Addy van Meerten (62 jaar, uit Beneden-Leeuwen) starten hun eigen vlog ‘de Taalmeiden’. Zij zullen gaan vloggen over hun belevenissen als Taalambassadeurs. 

Tiel - Een voorproefje staat al online en is te bekijken via: https://bit.ly/3edndMD. Op maandag 10 mei om 16.00 uur komt op het YouTube-kanaal van Bibliotheek Rivierenland de eerste aflevering van hun vlog online. Het doel is om elke maand een nieuwe aflevering op te nemen.

Addy en Jose hebben allebei moeite (gehad) met basisvaardigheden, met name lezen, schrijven en digitale vaardigheden. Addy is na acht jaar lagere school en één jaar huishoudschool gaan werken. Toen ze door het faillissement van haar werkgever op straat kwam te staan, moest ze gaan solliciteren. Zowel bij het UWV als bij een werkgever waar ze een sollicitatiebrief naar toe had gestuurd, werd opgemerkt dat haar schrijven niet zo goed was. Dat was voor haar hét moment om weer te gaan leren en haar schrijven te verbeteren. 

Jose is haar hele leven werkzaam geweest op de kermis. Ze werkte vanaf haar zevende al mee en haalde kaartjes op bij de draaimolen. Op haar veertiende had ze haar eigen olliebollenkraam. Later trouwde ze en zette ze samen met haar man het bedrijf voort. Haar man deed al het papierwerk. Toen ze ging scheiden, liep ze tegen een hele hoop verschillende dingen aan, zoals het invullen van formulieren. Via de gemeente is ze doorverwezen naar een groep van het ROC om beter te leren lezen en schrijven. Een kans die ze met beide handen aangreep. 

Taalambassadeurs

Inmiddels zijn beide dames actief als Taalambassadeur. Ze proberen andere mensen te inspireren om ook aan de slag te gaan met hun basisvaardigheden. En ze willen laten zien dat dit niet iets is om je voor te schamen. Het werk als Taalambassadeur is erg divers en leuk. Zo waren Addy en Jose voordat corona uitbrak regelmatig te gast op bijeenkomsten om hun hun verhaal te vertellen en zo meer bewustzijn te creëren. 

Ook testen ze brieven, flyers en websites van instanties op begrijpelijke taal. Op dit moment zijn ze actief bezig met het project ‘de Innovatiekamer Rivierenland’. Het doel van dit project is om meer Taalambassadeurs in Rivierenland te werven. “We hopen toch wel vijf tot tien nieuwe ambassadeurs erbij te krijgen, ook een paar mannen!” 

Vlog

De vlog is weer een nieuw idee van de dames. Door de vlog ‘de Taalmeiden’ willen ze een inkijkje geven in het werk van een Taalambassadeur. Ook willen Addy en Jose laten zien waar ze soms in het dagelijks leven nog tegen aanlopen. 

Allerlei onderwerpen komen aan bod zoals de verkiezingen en stemmen, het corona-vaccin en hun voorliefde voor Nederlandse muziek. Addy en Jose vloggen zelf, maar worden met de montage geholpen door Bibliotheek Rivierenland. De vlog is ook mede mogelijk gemaakt door Gemeente Tiel, ROC Rivor en Stichting ABC.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden