<p>Vrijwilligers steken de handen uit de mouwen bij de Franciscushof in Tiel tijdens de actie NL Doet 2021. Foto Jan Bouwhuis.</p><p>Foto Jan Bouwhuis.</p>

Vrijwilligers steken de handen uit de mouwen bij de Franciscushof in Tiel tijdens de actie NL Doet 2021. Foto Jan Bouwhuis.

Foto Jan Bouwhuis.

(Foto: Jan Bouwhuis)

NL DOET 2021: lekker klussen in de zon

Op 28 en 29 mei stond vrijwilligerswerk weer centraal tijdens de actie NL Doet van het Oranjefonds. In en om Tiel konden belangstellenden bij 22 organisaties een dagje de handen uit de mouwen steken. Bij stadsmoestuin De Franciscushof was het volle bak met zo’n twintig vrijwilligers: “Meer konden we er niet kwijt”.

Tiel - Een flinke groep vaste en tijdelijke vrijwilligers zit rondom een grote tafel in het zonnetje te lunchen, midden in de grote stadsmoestuin. De sfeer is opperbest en niet alleen vanwege het weer: eindelijk zijn weer groepsbijeenkomsten mogelijk en daardoor heeft deze dag ook iets weg van een reünie. Een reünie waarbij nieuwkomers overigens zeer hartelijk welkom zijn. Aspergesoep en belegde broodjes worden rondgedeeld, iemand komt vragen wat mensen willen drinken; niet alleen een prettige service maar ook een onopvallende manier om te voorkomen dat de aanwezigen zich verdringen rond de tafel met happen en sappen. Want ja, het is nog steeds coronatijd. Eten en drinken met een mondkapje kan niet, maar de stoelen staan op enige afstand van elkaar en ook bij de verdeling van klussen is gezorgd voor een goede spreiding over het terrein. De timing van de -door corona uitgestelde- NL Doet actie is perfect, en niet alleen vanwege het mooie weer. Door de oplopende temperatuur, in combinatie met veel regen, staan de eerste planten en bloemen al kniehoog en de extra handen zijn meer dan welkom voor onderhoud en om bedden klaar te maken voor nieuw zaai- en pootgoed. Ook de houten schuur krijgt vandaag een opknapbeurt, de paden worden met een flinke lading door firma Bongers gesponsorde houtsnippers minder modderig gemaakt. Kortom, genoeg te doen voor de pakweg twintig medewerkers van vandaag. Peter Minnema, hulpkracht-voor-een-dag, is meegetroond door zijn vrouw Loes, een vaste vrijwilliger. Hij vermaakt zich prima. “Ik ben zelf geen tuinierder maar ik mag hier schilderen.”

Sociaal project

Deze biologische moestuin valt onder het Diaconaal Centrum Tiel, een samenwerkingsverband van drie kerkgenootschappen. Het is in 2014 opgestart om groenten en fruit te kweken voor de maaltijden van het Inloophuis, dat niet geheel toevallig ook onder het Diaconaal Centrum valt. Drijvende kracht achter de moestuin, Aad van Dijk, vertelt: “Zolang groepsbijeenkomsten in het Inloophuis niet of nauwelijks mogelijk zijn, gaan de opbrengsten deels naar opvang TOV aan de Binnenmolenstraat, een ander deel wordt bij de tuin verkocht. Aan het hek hangt een bordje met het aanbod, zodat niet iedereen de tuin op loopt om dat te vragen.” Aad vervolgt: “Dit is een tuin waar mensen elkaar ontmoeten en kunnen aarden. Het gaat niet om de prestatie. Iedereen is hier welkom, er is altijd wel wat te doen dat past bij de eigen mogelijkheden. Wie wil, krijgt hulp van onze vaste vrijwilligers.” Voor meer informatie en openingstijden, zie o.a. www.inloophuistiel.nl.

Corien Remijn

“Ik ben geen tuinierder, maar hier mag ik ook schilderen”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden