Blij met heropening

Dit weekend mocht ook het Marechausseemuseum weer open. Fijn voor het personeel maar zeker ook voor de bezoekers. “Eindelijk mogen we weer!” verzuchtte een van hen.

Buren - Het museum is dit weekend meteen goed bezocht, ondanks de nog geldende beperkingen blijkt dat mensen maar al te blij zijn weer culturele uitstapjes te mogen maken. In het museum natuurlijk veel aandacht voor de nieuwe tentoonstellingen, maar zeker ook voor de activiteiten die deze zaterdag georganiseerd waren.

Bij Militair Vertelt werd ademloos naar majoor Carlo geluisterd, maar er werden ook veel vragen gesteld. Majoor Carlo kan bijzonder boeiend vertellen over de inzet van militairen bij humanitaire acties, en in het bijzonder nu tijdens de covid-19 bestrijding.

Om 13 uur was het de beurt aan de jongste bezoekers. In de tuin speelden zij onder begeleiding van de museumdocent het spel Sprong van vrijheid. In dit spel leren ze meer over de Englandvaarders, een groep militairen – waaronder marechaussees – die in de meidagen van 1940 naar Engeland wist te ontkomen. Een deel van hen werd opgeleid tot geheim agent, en werd gedropt boven bezet gebied. Hun belevenissen vormen de inspiratiebron voor het spel, dat nu door kinderen vanaf 8 jaar gespeeld kan worden.

Te zien

Er zijn twee nieuwe tentoonstellingen ingericht: Marechaussees van Oranje, over de dilemma’s van de Tweede Wereldoorlog en Zij aan zij, over 40 jaar vrouwen in operationele dienst bij de Koninklijke Marechaussee.

Te doen

Naast de activiteiten in de schoolvakanties en op woensdagmiddag bieden we voor kinderen doorlopend activiteiten. Boek een uurtje het M-lab voor het hele gezin en ga aan de slag met vingerafdrukken onderzoeken of een paspoort maken. Liever wat actiever aan de slag? Doe de Sporen van Buren-tocht of klim in de voertuigen in de tuin. Wie zet de sirene aan?

Kijk in de agenda op onze website voor het actuele programma.

En verder…

Dossier Oss, over een roerige tijd in dit Brabantse stadje en de inzet van de marechaussee in de bestrijding van de daar heersende criminaliteit in de periode eind 19e eeuw tot aan de tweede Wereldoorlog, en Ik beloof trouw, waarin jonge marechaussees vertellen over hun keuze voor deze bijzondere loopbaan.

Hopelijk tot snel in Buren!

Het museum is weer open van dinsdag tot en met zondag, van 10.00 tot 17.00 uur. Natuurlijk gelden ook bij ons de algemene regels houdt 1,5 meter afstand, draag binnen een mondkapje, volg de eenrichtingsverkeer-aanwijzingen en blijf thuis bij gezondheidsklachten.

Het is verplicht je bezoek van te voren te reserveren, maar bij voldoende ruimte kan dit ook nog aan de deur.

Het reserveren van een bezoek kan via: https://tickets.marechausseemuseum.nl/nl/tickets

NB In verband met de Corona-maatregelen is onze ingang tijdelijk verplaatst naar de zijkant van het gebouw, aan de Weeshuiswal 9.

Het Marechausseemuseum
Het Marechausseemuseum is een van de vier Defensiemusea van Nederland. Het is gevestigd in het monumentale oude weeshuis van Buren, als gebouw al meer dan de moeite waard om te bezoeken. De collectie van het museum vertelt het verhaal van de oprichting van het Corps Maréchaussée in 1814 tot het Operationeel Commando Koninklijke Marechaussee van vandaag.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden