Logo zakengidstiel.nl


Reanimatie met AED
Reanimatie met AED (Foto: Zoll)

Koop hartjes in de Hartjesloterij

In Nederland zijn er gemiddeld zo’n 8.000 reanimaties per jaar buiten het ziekenhuis. Jong, oud, man, vrouw: het kan iedereen overkomen. Het overgrote deel (70%) van de slachtoffers bevindt zich in en rond het huis. De overlevingskans is het grootst als binnen 6 minuten met reanimatie wordt gestart en een AED wordt aangesloten. Als elke minuut telt, is snelle hulp dus van levensbelang.

Tiel - Om die overlevingskans te laten stijgen streeft de Stichting HeartSafe Tiel naar een dekkend netwerk van 24 uur per dag bereikbare AED’s (Automatische Externe Defibrillatoren) in de gemeente Tiel met daaromheen opgeleide Burgerhulpverleners, die gealarmeerd kunnen worden bij een reanimatie. Het alarmeren van Burgerhulpverleners gebeurt door HartslagNu (hartslagnu.nl). Als de meldkamer van de ambulancedienst een reanimatie vermoedt, krijgen Burgerhulpverleners een oproep met de locatie van de dichtstbijzijnde AED (en evt toegangscode) en de locatie van het slachtoffer. Maar is die AED altijd in de buurt? Op vele kantoren en winkels hangen gelukkig AED’s, maar in verhouding is dat percentage gering. Gezien het hoge percentage slachtoffers in een thuissituatie is het dus echt van levensbelang dat er in de wijken voldoende AED’s beschikbaar zijn.

Waar tot enkele jaren geleden de overlevingskans tussen 5 en 10% zat, is deze door alle AED projecten die landelijk worden gevoerd inmiddels gestegen naar gemiddeld 23%. Het succes van deze projecten is alleen maar haalbaar met voldoende Burgerhulpverleners en AED’s. In de gemeente Tiel zijn inmiddels 39 AED’s 24 uur per dag bereikbaar en zijn 427 Burgerhulpverleners actief. Wil je ook Burgerhulpverlener worden? Via www.heartsafetiel.nl kun je je aanmelden voor een gratis training Reanimatie & AED die door Just4Safety gegeven wordt.

HeartSafe Tiel wilt op een aantal locaties nieuwe AED’s plaatsen, maar daarnaast moeten er ook weer AED’s, die al langer dan 10 jaar buiten hangen, vervangen gaan worden. Om hier gelden beschikbaar voor te krijgen, is er een Hartjesloterij georganiseerd. Tot 1 juli kunnen er nog hartjes/lootjes voor gekocht worden. Koop ook een hartje voor € 5,- en maak kans op mooie prijzen, zoals een ballonvaart, een ZOLL AED of weekendje Droomparken.

Kijk op www.heartsafetiel.nl/hartjesloterij voor het bestellen van hartjes en een volledig overzicht van de prijzen.

Meer berichten