Logo zakengidstiel.nl


Nazif Lopulissa, een jonge veel belovende Tielse kunstenaar ging samen met Mozaïek en de Plantage een gevel-artwork maken aan de Oliemolenwal. (Foto: Jan Bouwhuis)
Nazif Lopulissa, een jonge veel belovende Tielse kunstenaar ging samen met Mozaïek en de Plantage een gevel-artwork maken aan de Oliemolenwal. (Foto: Jan Bouwhuis) (Foto: Jan Bouwhuis)

Verbaasd over de creativiteit van Tiel

''In Tiel zijn er elk jaar veel evenementen, in de binnenstad veelal georganiseerd door Hart van Tiel. En elke keer ben ik weer verbaasd hoeveel creativiteit deze stad heeft.'' Afgelopen weekend was het weer zover. Tiel Toont, een evenement rondom kunst en cultuur. Een korte impressie van een bezoeker.

TIEL - ''Nadat ik mijn auto bij het Taluud gratis heb achtergelaten loop ik op de klanken van KTVM de Burense Poort binnen. Verderop herken ik enkele dames van het Dickens team die de kneepjes van het grimeren bijbrengen. Flipje biedt dames van een zekere leeftijd een appeltje aan. Ze zijn gevleid. Ik kom een kennis tegen en krijg stukje beroemde kermiskoek, dat ze bij Bakkerij van Ooijen heeft gekregen, tijdens de historische wandeling met oud museumdirecteur Peter Schipper. Ze attendeert me ook nog even op een geweldige band op de Groenmarkt; Intergalatic Space Paddo's. De naam belooft wat. Het zijn leerlingen van de Plantage. De gitaren laten zich horen. Zelfs het standbeeld van Flipje, vandaag uitgedost als Hofnar, lijkt te bewegen. De Weerstraat lokt met haar vrolijke parapluutjes. Summer Festival lees ik op een poster. Ik waan me dan ook in het zuiden van Europa met zoveel kleurigheid en ambacht op straat. Ik koop snel het bloesje bij La Vita, dat me al een paar weken heeft verleid, want ik moet door naar verhalenverteller Borrias. Net op tijd voor zijn zoveelste voorstelling bij Vivre, waar zijn verhalen als vanouds benevelen of zou het toch de wijn zijn? Bij het buitengaan lokt de mondharmonica van het muzikale duo Hein en Rista. En zo zwerf ik door de stad van creativiteit naar vrolijkheid. Na een drankje op het Plein loop ik even om de oude glimmende bolides op de Varkensmarkt, waar een bumper teder wordt betast. Echte liefde. Ik wip door het steegje naar de Oliemolenwal. Een ghettoblaster begeleidt een kunst-spektakel. Kunstenaar Nazif Lopulissa, is hier bezig met jongelui van Mozaiek en Plantage een oud pand kleur te geven. Modern fruit siert de gevel. "A fruit today keeps the flew away", lees ik. Interactie tussen kijkers en doeners. Art in progress. Hetzelfde geldt voor de kleine vingers in de Waterstraat, die proberen een blok klei in het midden van de draaischijf te houden. Verderop ook serieus werk. Een kleine toekomstige corsoplakster maakt haar eerste kunstwerkje van zaadjes. Ik kijk even op mijn horloge. Ja tijd zat. Nu ga ik 't doen. Ik snel de Kerkstraat door en zie in het voorbijgaan het rivierenlandschap dat daar deze week door CentrumXL en Kinderraad is gemaakt. Ik hoop dat het mos gaat groeien. Bij de St Maartenskerk ontmoet ik de torengids en samen met hem en nog enkele anderen wentelen we ons 45 meter omhoog. Om daar Tiel vanuit een ander perspectief te bekijken. De ohhs en ahhs zijn niet van de lucht. Eenmaal weer op maaiveld dompel ik me nog even onder in de gemoedelijke sfeer in de binnenstad. Het koor van d' Elstars zetten nog een keer aan, maar ik ga huiswaarts. Op de terugweg score ik nog een gratis kippetje van Grill en Smoke. Heerlijk evenement dat Tiel Toont. Een stad mag trots zijn op degenen die dit jaar op jaar organiseren.''

Reageer als eerste
Meer berichten