Vanaf links: Dochter Bernadette, burgemeester beenakker, Huub van Heiningen en Emile Smit.
Vanaf links: Dochter Bernadette, burgemeester beenakker, Huub van Heiningen en Emile Smit. (Foto: Jan Bouwhuis)

Nieuw boek Huub van Heiningen: 'De Gilden van de Stad Tiel'

Vorige week verscheen het boek 'De Gilden van de Stad Tiel'. Het is het vijftiende boek van de oud-journalist Huub van Heiningen over de geschiedenis van stad en streek. Alle veertien voorgaande boeken waren veel gelezen en geraadpleegde pareltjes. Het vijftiende boek doet er niet voor onder en is misschien wel de kroon op het oeuvre van deze ondertussen bijna 93 jarige oud-journalist.

Door Bert Leenders

TIEL - Huub van Heiningen was vanaf 1953 tot zijn pensionering journalist bij de Gelderlander. Hij begon in het Land van Maas en Waal, maar kwam al snel naar de West-Betuwe. In zijn eentje vulde hij de streekpagina's van het blad. Politiek en historie konden rekenen op zijn aandacht. Ondertussen zag hij ook nog kans om meerdere boeken te schrijven. Na zijn pensionering maakte hij een uitgebreide artikelenreeks over de geschiedenis van Tiel. De vier mappen met deze artikelenreeks in de bibliotheek van het Regionaal Archief wordt nog vaak geraadpleegd. Ook schreef hij diverse boeken en vond hij tijd om de politiek in Tiel kritisch te volgen. Zijn oordeel daarover stak hij niet onder stoelen of banken. Regelmatig maakte hij gebruik van het inspreekrecht tijdens raads- en commissievergaderingen en plaatste hij kritische maar veel gelezen opiniestukken op zijn eigen facebookpagina. Voor de website "De Tielenaar" schrijft hij regelmatig interessante en vaak smeuïge bijdragen over gebeurtenissen uit het Tielse verleden.
Aan het boek over de Tielse Gilden heeft hij ruim vijf jaar gewerkt. Samen met zijn dochter Bernadette fotografeerde hij tienduizenden pagina's originele documenten, die de informatie voor zijn boek leverden. Emile Smit verzorgde de eindredactie en verzamelde de vele prachtige illustraties. Alleen al daarom mag het boek eigenlijk in geen boekenkast ontbreken. Huub heeft een vlotte pen waardoor het boek ook voor niet-historici prettig leesbaar is. Hoewel de gilden in Tiel lang officieel verboden waren, bepaalden zij in belangrijke mate de economie, regelden zij de sociale zorg voor de leden en hadden veel invloed op het maatschappelijk leven. En passant krijgt de lezer een goed indruk van het leven en het bestuur in de late middeleeuwen. Onder grote belangstelling werd het boek vorige week in het archief aan burgemeester Beenakker aangeboden. Tot na het begin van het officiële gedeelte ging iedereen er van uit dat Huub vanwege zijn beperkingen niet aanwezig zou zijn. Maar kort nadat Emile Smit de bijeenkomst opende kwam de auteur in zijn scootmobiel aanrijden. Met een lang en oorverdovend applaus werd hij door de talrijke aanwezigen welkom geheten. De Gilden van de Stad Tiel telt 264 pagina's en is voor 39,95 te koop bij de Tielse boekhandel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden