Logo zakengidstiel.nl


Van links naar rechts: Wout de Heus, Charles Bonnet, Marianne Daalderop, Roemer Daalderop, Truida de Heus, Jaap van Kuppeveld, Toos Ridt en Jan Ridt
Van links naar rechts: Wout de Heus, Charles Bonnet, Marianne Daalderop, Roemer Daalderop, Truida de Heus, Jaap van Kuppeveld, Toos Ridt en Jan Ridt

Neeltje Jantje varend monument

De restauratie van de Waalschokker Neeltje Jantje is afgerond. In de eerste helft van de vorige eeuw werd er door beroepsvissers op de Waal gevist op zalm en paling. De bootjes waarmee dat gebeurde waren de Waalschokkers. Rond 1950, werd de visstand steeds slechter en was er geen droge snee brood meer te verdienen. De Waalschokkers hadden geen motor of zeil, ze lieten zich stroomopwaarts slepen door vrachtboten.

Door Cees Hoogteyling

TIEL - Tiel had in de 17e eeuw visrechten voor de Waal. Daar zijn zelfs processen gevoerd over de vis-grens. De stad kende een bekende visafslag, welke in 1670 werd verbouwd. Er waren touwslagers, zeil- en netten-makers. Het is allemaal geschiedenis geworden. Alleen de Neeltje Jantje is dankzij de Rotaryclub Tiel Waalstreek bewaard gebleven. Toen de Waalschokker niet meer gebruikt werd om te vissen, werd het woonboot. In 1993 werd de schokker gekocht voor restauratie. De restauratie is nu geheel afgerond. Zaterdag werd door enkele achterneven en nichten van de vroegere visser/schipper en opdrachtgever tot het bouwen van de schokker, de foto's overhandigd van de twee personen waarnaar de schokker is vernoemd. Roelof van Hoften uit Heerewaarden liet in 1931 op de werf van de gebroeders Eltink in Beneden Leeuwen de schokker bouwen. Voor hij hem zelf in gebruik nam, werd het vaartuig vernoemd naar zijn overleden schoonmoeder Neeltje en haar overleden dochter Jantje.


Nazaten

De nazaten Jan Ridt, Truida en Wout de Heus waren naar Tiel afgereisd om de foto's van Neeltje en Jantje Buijs aan het bestuur van de Neeltje Jantje te overhandigen. Aan de achterzijde van de lijst is de stamboom weergegeven. Nu is de schokker toegevoegd aan de Sectie Varende Monumenten van de federatie Varend Monument in de categorie A." Dit is een geweldig moment niet alleen voor ons als stichtingsbestuur Neeltje Jantje. We mogen nu zeggen dat de restauratie geheel is afgerond. Dit is niet alleen een aanwinst voor Tiel maar voor het gehele Rivierengebied. We hopen veel bezoekers te verwelkomen. Het is zeker voor de jeugd een geweldig object om te zien en te horen hoe het leven er vroeger op de Waal uitzag. Dank aan de familie die hebben meegewerkt de geschiedenis compleet te maken", aldus voorzitter Marianne Daalderop.
Maximaal 12 personen kunnen mee. Kosten zijn 85 euro per uur. Ervaren schippers vertellen over het leven op de rivier.

www.neeltjejantje.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten