Wethouder Melissen ontvangt het eerste exemplaar van ‘tijdreiziger’. links Floris Kolvenbach, rechts auteur Albert Wammes.  (Foto: Jan Bouwhuis)
Wethouder Melissen ontvangt het eerste exemplaar van ‘tijdreiziger’. links Floris Kolvenbach, rechts auteur Albert Wammes. (Foto: Jan Bouwhuis)

Tiel in de ban van The Dream

In de jaren zestig ontwikkelden jongeren als onderdeel van een opkomende jeugdcultuur een eigen muziekstijl. Popbandjes rezen als paddenstoelen uit de grond. Meestal bleef de populariteit beperkt tot de eigen regio. The Dream opgericht door gitarist, zanger, componist en tekstschrijver Floris Kolvenbach vormde een uitzondering. Zij waren in Tiel wereldberoemd en wisten ook landelijk en zelfs over de grenzen door te breken. Vrijdag stond de legendarische band in het Regionaal Archief Rivierenland weer volop in de schijnwerpers. Een aan Kolvenbach en The Dream gewijde tentoonstelling werd geopend en wethouder Marcel Melissen kreeg het eerste exemplaar van het lijvige boek TIJDREIZIGER, een Tielse Jongensdroom, dat Albert Wammes schreef over leven en werk van Floris Kolvenbach.

Door Bert Leenders

Tiel - Oud Tielenaar en muziekkenner, Albert Wammes besteedde vijf jaar lang veel van zijn tijd aan het maken van het boek. Op het resultaat kan hij trots zijn. Het prachtig uitgevoerde boek is aantrekkelijk geschreven maar is ook uitermate interessant. De auteur spitte er het omvangrijke archief van Kolvenbach voor door en sprak uitgebreid met bijna dertig personen, waaronder de toenmalige dreamdrummer Karel Zwart. De informatie over de in 2012 overleden John van Buren is afkomstig van tv-documentaires van Omroep Gelderland, Karin Eetgerink en Willeke Alberti. Het boek geeft niet alleen een terugblik op de muziekcarrière van Kolvenbach tot nu toe. Het geeft ook een interessante kijk achter de schermen van de optredens van de groepen waar Kolvenbach deel van uitmaakte en zijn overige activiteiten. En passant krijgt de lezer een goed beeld van zijn persoon en gedachtegoed.

Interessant is ook om te lezen hoe het met de overige bandleden van The Dream gegaan is. Het boek beschrijft gedetailleerd de ontwikkelingen rond het jeugd- en jongerenwerk in Tiel, dat voegt waardevolle informatie toe aan de Tielse geschiedenis van de tweede helft van de vorige eeuw en zijn een feest van herkenning voor degenen die deze bewogen tijd mee maakten. Floris, ondertussen 70 jaar oud, heeft zijn hele leven tot nu toe aan muziek gewijd. Tegenwoordig speelt daarbij ook beeld een belangrijke rol. Hij noemt zichzelf een audio-visueel kunstenaar. Het boek bevat twee cd's met niet eerder uitgebracht werk. De tentoonstelling, met veel informatie over The Dream is tot en met 1 december te zien in het Regionaal Archief. Op de vrijdagen 3 november, 17 november en 1 december zullen Albert Wammes van 13.00 tot 16.00 aanwezig zijn om met bezoekers in gesprek te gaan en het boek te signeren. Op 20 oktober geeft Peter Schipper om 14.00 uur een lezing.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden