Logo zakengidstiel.nl


Op een aantal basisscholen in Tiel, en Culemborg worden dit schooljaar weer gastlessen verzorgd.
Op een aantal basisscholen in Tiel, en Culemborg worden dit schooljaar weer gastlessen verzorgd.

Lessen over Molukkers en geschiedenis op scholen

Op een aantal basisscholen in Tiel, Culemborg, Elst, Bemmel en Leerdam worden dit schooljaar 2017-2018 weer gastlessen verzorgd waarbij de geschiedenis van Molukkers in Nederland centraal staat.

Tiel - Dit Tiels Molukse initiatief kwam voort uit de resultaten van een kennistest die in 2016 in de Tielse binnenstad op een zaterdagochtend afgenomen werd onder willekeurige centrumbezoekers. De Molukse initiatiefnemer had daarvoor ook de bekende Tielse fotograaf-filmer Jan Bouwhuis ingeschakeld om de interviews op film vast te zetten.

Uit die test is gebleken dat zowel jongeren als ouderen weinig of niets weten van de achtergronden en geschiedenis van de komst van Molukkers naar Nederland begin jaren ’50. Dit terwijl de geschiedenis van Molukkers een deel vormt van de Nederlandse koloniale tijdperk in het voormalige Nederlands Indië. In de schoolboeken wordt er niet of nauwelijks iets over vermeld.

Molukkers in Nederland zijn goed geïntegreerd, maar hebben veel problemen gekend tijdens de periode van de integratieprocessen in de jaren eind ’50 en jaren zestig en zeventig…, maar ook nog in de jaren tachtig.

Voor de groepen 7 en 8 op de basisscholen wordt op interactieve wijze een gastles uitgevoerd waarbij ze ook teruggaan naar de VOC-periode, en kennismaken met Molukkers en hun cultuur.

Info over de gastlessen: adsl528277@telfort.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox